Share |

Goethe-Institut ukáže výstavu o uprchlictví

Kateřina Šedá - objekt

STRACH Z NEZNÁMÉHO. 
Goethe-Institut ukáže v Praze realitu arabského světa a úspěšnou výstavu o uprchlictví
 
Od 2. února se v pražské Národní technické knihovně představí výstava Strach z neznámého. Goethe-Institut a Galerie NTK chtějí jejím prostřednictvím nahlédnout téma migrace, uprchlictví a mezikulturního dialogu. Cílem výstavy je poukázat na komunikační bariéry i zažitá klišé a prostřednictvím umění se zabývat nejen uprchlíky, ale i vztahem české společnosti k nim.  
 
„V nedávné době byly milióny lidí nuceny opustit své domovy v důsledku válečných konfliktů nebo extrémní chudoby. Tato situace vnesla do společnosti nejistotu a vyvolala mnoho otázek. Rozhodli jsme se proto v Praze představit výraznou mezinárodni výstavu Strach z neznámého, která chce toto téma nahlédnout skrze umění. Díla domácích i zahraničních umělců se zabývají uprchlíky samými, ale také našim vztahem k nim“, vysvětluje ředitel Goethe-Institutu v České republice Berthold Franke. 
 
Multimediální výstavu připravila slovenská kurátorka Lenka Kukurová žijící a pracující v Lipsku. Kromě výrazných autorek a autorů právě ze Slovenska, z Polska, Rakouska či Německa budou k vidění díla např. Kateřiny Šedé, Lukáše Houdka, Pavla Karouse, Nové věčnosti či TOY_BOX. Za německou stranu se výstavy zúčastní např. fotograf a filmař Tobias Zielony se svým příspěvkem pro německý pavilon na bienále v Benátkách. Kolínská umělkyně Birgit Rüberg zpracovává ve svém díle kusy oděvů, plovacích vest a nafukovacích člunů, které našla na ostrově Lesbos. 
 
„Jedním z vrcholů vernisáže výstavy prvního února bude účast aktivistů z augšpurské ubytovny pro uprchlíky Grandhotel Cosmopolis, která slouží i jakou kulturní centrum. Právě tito aktivisté připraví ve spolupráci s českými neziskovými organizacemi a s uprchlíky občerstvení pro zahájení výstavy“, doplnila kurátorka výstavy Lenka Kukurová.
 
Co? Výstava Strach z neznámého
Kdy? 2. února až 31. března 2017
Kde? Národní technická knihovna, Technická 6, Praha 6
Vernisáž: 1. února 2017, 18:00 hod.
Web: www.goethe.de/FearOfTheUnknown 
 
Výstava „Strach z neznámého“ navazuje na prezentaci blízkovýchodních kulturních témat, kterým se pražský Goethe-Institut věnuje v rámci svého projektu Carte Blanche Middle East. I jeho cílem je propagovat mezikulturní dialog a seznamovat české publikum s arabskou, resp. primárně jordánskou kulturou. 
 
Již v prosinci proto otevřel jordánský Goethe-Institut své dočasné zastoupení na břehu Vltavy a zve veřejnost k prohlídce uměleckých děl, knih a artefaktů vázaných na arabskou kulturu. Souběžně probíhají umělecké rezidence a také vlastní kulturní program, na němž se podílí výrazní umělci, aktivisté a intelektuálové z Blízkého východu. Aktuálně např. spisovatel Hišám Busani, bloggerka Sara Qudah, urbanistka Myriam Ababsa nebo LGBTI tématice přátelsky nakloněný imám Ludovik Mohamed Zahed.
 
aktuální program jordánského kulturního zastoupení v praze:
 
25|01|2017, 19:00, Goethe-Institut: „Praha a Ammán jako hřiště transformace
08|02|2017, 19:00, Goethe-Institut: „Homosexualita a náboženství
 
Přítomnost jordánského kulturního programu v Praze je součástí širšího projektu Carte Blanche Middle East, v jehož rámci umělci z libanonského Bejrútu otevřeli své dočasné zastoupení v Bratislavě, káhirští ve Vilniusu a syrští v Berlíně. Více k programu viz www.goethe.de/carteblanche
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.