Share |

Goethe-Institut představuje vrcholnou biografii Franze Kafky

foto: pořadatel akce

V prostorách pražského Goethe-Institutu bude dne 10. 11. od 19:00 hod. premiérově představena poslední část velké biografické trilogie o Franzi Kafkovi. Přelomové dílo, které bylo v německém jazyce vydáno na konci září, je věnováno Kafkovu dětství a mládí, dospívání a soudobé Praze. V knihovně Goethe-Institutu jej v rámci autorského čtení a diskuze představí sám autor, jeden z nejvýraznějších světových „kafkologů“ současnosti, Reiner Stach.
 
„Po 18 letech a více než 2000 stranách ukončuje Reiner Stach touto knihou jeden z nejambicióznějších projektů na poli literární biografie, dílo, jemuž je v Německu věnována pozornost dalece přesahující odborné kruhy“, komentuje ředitel Goethe-Institutu Berthold Franke: „Zbrusu nová kniha, která završuje náš pohled na pražského spisovatele Kafku, je v Německu vnímána jako nejdůležitější naučná publikace letošního roku“, dodává Franke.
 
Po prvních dvou nadšeně přijatých svazcích Kafkovy biografie se Stach vrací k počátkům Kafkova života a poutavě líčí jeho dětství, mládí, studium i první roky v zaměstnání. Sleduje rozvoj Kafkova jazykového talentu, podstatné duchovní zážitky, sexuální zrání a nutnost vyrovnat se s novými technologiemi a prostředky.
 
O své aktuální knize, o Franzi Kafkovi i o Praze bude Reiner Stach hovořit s germanistou a předním odborníkem na dílo Franze Kafky, Josefem Čermákem, a se spisovatelem a překladatelem Tomášem Kafkou dne 10. listopadu 2014 od 19:00 hod. v Goethe-Institutu (Masaryko nábřeží 32, Praha 1).Reiner Stach (nar. 1951 v sasské Rochlitzi) působil po studiu filozofie, literární vědy a matematiky jako lektor a vydavatel naučných publikací. Pozornost upoutal již monografií Kafkas erotischer Mythos (Kafkův erotický mýtus, r. 1987). V roce 1999 připravil výstavu Kafkova snoubenka (Frankfurt, Vídeň, Praha), v letech 2002 a 2008 vydal první dva svazky oslavované kafkovské biografie: Kafka. Léta rozhodování (období 1910-1915) a Kafka. Léta poznání (období 1916-1924). Třetí, poslední svazek s názvem Kafka. Raná léta, vyšel 25. 9. v nakladatelství S. Fischer.
 
Autorské čtení a diskuze je samozřejmě přístupná odborné i široké veřejnosti, a to zdarma. Zástupci médií jsou srdečně vítáni, pro individuální rozhovors s Reinerem Stachem je nutné dohodnout termín s autorem této tiskové zprávy.
 
www.facebook.com/GoetheInstitutPrag
www.goethe.de


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.