Share |

GOETHE-INSTITUT PŘEDSTAVÍ DOKUMENT O HOLOKAUSTU A ŠVÝCARSKU

foto: NG

Goethe-Institut přestaví 24. července v Anežském klášteře dokumentární film „Konec vzpomínek?“, a to za účasti režíséra Petera Scheinera. Dokument staví na výpovědích přeživších holokaustu, kteří po válce odešli do Švýcarska. Ti vypráví své osobní příběhy a reflektují vztah ke své „nové“ zemi. „Konec vzpomínek“ je zároveň tributem zrušenému spolku pro přeživší holokaustu ve Švýcarsku, jehož činnost inspirovala jednoho z nejvýzamnějších žijících malířů, Gerharda Richtera. Právě v rámci doprovodného programu k Richterově grandiózní výstavě v Národní galerii se promítání filmu koná.
 
„Dokument začíná doznáním režíséra Petera Scheinera. Jeho otec, přeživší holocaustu, jej vzal v roce 1978 na místo bývalého koncentračního tábora v Mauthausenu, na syna to tehdy ovšem velký dojem neudělalo“, uvádí do děje Tomáš Fridrich z Goethe-Institutu. „Později však Scheiner objevil a docenil nejen pohnutou historii své rodiny, ale také osobnost Gábora Hirsche, dalšího přeživšího hrůz druhé světové války. Hirsch mezi lety 1995 a 2011 provozoval Kontaktní místo pro přeživší holokaustu ve Švýcarsku, tedy v zemi, kterou si s holokaustem zpravidla přímo nespojujeme“, dodává Fridrich.
 
Právě o činnosti zmíněného spolku, o jeho aktérech a o příbězích živé minulosti vypráví dokument, který v pondělí 24. července uvede Goethe-Institut v Anežském klášteře. Před Scheinerovou kamerou hovoří muži a ženy nejen o svých rodinných příbězích a osobních zkušenostech z koncentračních táborů, ale také o tom, jak s tím vším ne/dokázali vyrovnat a o svém vztahu ke Švýcarsku – tedy k zemi, do níž po válce přišli jako uprchlíci.
 
Hodinový film „Konec vzpomínek“ je v Praze promítán v rámci doprovodého programu k výstavě Gerharda Richtera v Národní galerii. Richter se totiž cítí činností švýcarského spolku osobě velice osloven, a to natolik, že dal vizuální podobu patnáctce sešitů s výpověďmi přeživších holokaustu. Kruh se uzavírá: soubor výpovědí „Žiji se svojí minulostí“ (Mit meiner Vergangenheit lebe ich) vydaný roku 2016 v Německu, vyjde letos na podzim v nakladatelství Oikoymenh díky podpoře Goethe-Institutu i v českém jazyce.
 
V promítání dokumentu „Konec vzpomínek?“ se propojuje osobní příběh režiséra Petera Scheinera, činnost již zrušeného švýcarského spolku, chystaná publikace výpovědí přeživších holokaustu, unikátní pražská výstava jednoho z nejvýznamnějších žijících malířů, a také vhled do osobních zájmů a pohnutek Gerharda Richtera.
 
Promítání filmu „Konec vzpomínek?“ za účasti režiséra Petera Scheinera
24. července od 18:00 hodin
Anžeský klášter, U Milosrdných 17, Praha 1
Vstup volný


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.