Share |

Goethe-Institut 2016 otevřený světu

foto Š. Pech

 Česká pobočka Goethe-Institutu zveřejnila své plány pro rok 2016. Divadlo, film, autorská čtení či jazykové kurzy jsou klasikou, jíž se německá kulturní instituce věnuje dlouhodobě. V novém roce se však institut hodlá ve své práci programově zaměřit zejména na témata, jako je uprchlická krize, situace na Ukrajině nebo na kulturní výměnu se zeměmi Blízkého východu.
 
„V roce 2016 se nebudeme zabývat pouze česko-německými projekty, pozornost chceme věnovat také globálním tematům, která hýbou současným světem,“ vysvětluje ředitel institutu Berthold Franke: „Chceme otevírat nové, nezaujaté úhly pohledu na uprchlické téma, a to nejen protože toto téma mění současné Německo, ale také abychom přispěli k celoevropské debatě. V souladu s tím přivezeme do Prahy lidi a myšlenky z Blízkého východu a stáváme se součástí platformy HATE FREE.“
 
Zcela konkrétně tak např. Goethe-Institut přivítá již 22. ledna od 19:00 hod. ve svých prostorách rezidenty a organizátory aušpurského Grandhotelu Cosmpolis, originálního uprchlického tábora, který je provozován jako místo interkulturního setkávání. Symbolicky Goethe-Institut vyjadřuje své přihlášení se k iniciative usilující o život bez násilí a bez nenávisti rozsvícením světelného nápisu HATE FREE na čelní fasádě své budovy.
 
Světelná poselství budou Goethe-Institut provázet po celý rok 2016 a deklarovat aktuální témata. „V naší práci se zaměříme na regiony, které s Evropou sousedí, mj. tedy i na Ukrajinu a na Blízký východ. Rozhodli jsme se udělit tzv. „Carte Blanche,“ tedy Bílou kartu našim institutům v Egyptě, Jordánsku a v Libanonu. To znamená, že pozveme do Prahy tamní umělce a aktivisty a dáme jim volnou ruku k tomu, aby českou veřejnost konfrontovali s konkrétní zkušeností z krizemi zmítaných regionů,“ poznamenává vedoucí kulturního programu Goethe-Institutu pro střední a východní Evropu Jakob Ráček.
 
Pražský Goethe-Institut je v tomto směru první vlaštovkou, ovšem ještě během roku 2016 se do obdobných aktivit zapojí i další instituty ve střední a východní Evropě. Ten český coby partner festivalu Jeden svět pozve do Prahy k veřejným debatám a prezentacím řadu ukrajinských aktivistů a kulturních osobností.
 
Mezinárodní aktivity Goethe-Institutu, které dávno překročily hranice dialogu mezi Německem a hostitelskou zemí, přestavuje rovněž FUTURE PERFECT, jeden z kmenových projektů Goethe-Institutu pro rok 2016. Pod koordinací pražské pobočky jsou do něj zapojeny již tři desítky zemí, které ve formě textů, fotografií a krátkých filmů sbírají a publikují příběhy reagující na sociální a ekologická rizika současnosti. 
 
Právě k těmto tématům pořádá Goethe-Institut ve svých prostorách debatu dvou vůdčích evropských intelektuálů, českého ekonoma Tomáše Sedláčka a německého sociologa Haralda Welzera, a to již 8. února od 19:00 hod.
 
Více viz www.futurepefectproject.org 
 
Pro účely mezinárodního, mezikulturního a dokonce mezidruhového dialogu otevřel Goethe-Institut tzv. tematický prostor. Veřejně přístupné místnosti ve druhém patře institutu budou v průběhu roku sloužit jako zázemí pro každého, kdo se chce blíže seznamovat s tématy migrace, science fiction či sdílení a výměny. Veřejnost zde najde např. filmy, odbornou a populární literaturu k tématům, kontakty k odborníkům a především klidný prostor v centru metropole, který mohou využít ke studiu či k objevování nových informací. 
 
Aktuálně je v Goethe-Institutu zpřístupněn první veřejný tematický prostor. Institut jej vytvořil společně s Mobilní Akademií Berlín: věnuje se vztahu lidí a zvířat na odborné úrovni i v (pop)kultuře.  
 
Více viz www.goethe.de/whytalktoanimals
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.