Share |

Galerie Architektury Brno představuje hravou architekturu Davida Vávry

foto: Radovan Volnohradsky

David Vávra je nejen známý herec a popularizátor architektury (cyklus Šumná města a Šumné stopy s Radovanem Lipusem), ale je také architekt. Brněnská repríza výstavy Davida Vávry, jež připravila Galerie Jaroslava Fragnera, přináší ohlédnutí za jeho architektonickou a výtvarnou tvorbou.
 
Když jsem viděl tatínka za rýsovacím stolem, prohlásil jsem, že bych chtěl být také architektem. V devíti jsem tlustými fixami, které podmanivě voněly, kreslil hotely, kavárny, vlaky, řeky, ba i Vinetúa. Pak mne začali vychovávat učitelé výtvarné výchovy a nalézal jsem nedostižné vzory v historii světového umění. Asi ve třiceti jsem pocítil touhu navrátit se do tvůrčí volnosti čtyř let a po zbylých třicet let se o to pokouším. Je to mnohdy závod, přespolák, úprk s překážkami, triatlon, maraton, zkrátka běžet s domy,“ vysvětluje název výstavy architekt.
 
Na výstavě bude k vidění několik desítek realizací z tvorby jeho ateliéru, mezi nimiž návštěvníci naleznou nejen množství realizovaných novostaveb, interiérů a rekonstrukcí, ale také architektonická řešení expozic nebo scénografických návrhů. Vybrané stavby, prezentované i formou modelů, tak doplní originály skic a plánů k nerealizovaným či dosud nedostavěným projektům, koláže, ale i scénografické návrhy divadelních her.
 
Výstava vznikla k Vávrově letošnímu životnímu jubileu a její součástí je také dokument Putování Davida Vávry ve vlastních stopách.
 
Šedesátka je ale čas určité horské prémie, kdy je třeba zastavit, slézt z kola a podívat se do údolí. Také tak činím a třídím práce na různé výstavy. Za pět dní jsme natočili dokument, k utřídění materiálů paradoxně přispěl i prasklý roháček o dvě patra výš nad mým ateliérem. Voda vyplavila několik desetiletí zapomenutých skic, kreseb a projektů. Ve spadané omítce se válely kusy potrhaného papíru, s nímž připlouvaly již ztracené úkoly, situace a lidská střetnutí. Tato potopa přispěla k chuti najít stopy minulosti a vystavit je, “ říká David Vávra.
 
Výstava DAVID VÁVRA – BĚŽET S DOMY bude otevřena od 13. prosince 2017 do 28. ledna 2018 v Galerii Architektury Brno, Starobrněnská 18. Oficiální zahájení výstavy za účasti Davida Vávry proběhne v úterý 12. prosince 2017 v 18.00 v prostorách Galerie Architektury Brno, Starobrněnská 18.
/FB EVENT/
 
Pořadatelé / Ateliér Davida Vávry, Galerie Jaroslava Fragnera, Galerie Architektury Brno, Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně
Koncepce / David Vávra, Klára Pučerová
Grafika / Andrea Pujmanová
Doprovodná publikace Běžet s domy/ grafika Lubomír Šedivý, nakladatelství GRADA, 2017
Modely / Robert Daněk
Dokument Putování Davida Vávry ve vlastních stopách / režie Pavel Štingl, Česká televize, 2017
 
David Vávra (9. 3. 1957) vystudoval architekturu na ČVUT v Praze a pražské Akademii výtvarných umění a absolvoval stáž v Paříži. V letech 1985–1989 pracoval jako projektant v družstvu DRUPOS a od roku 1990 vede vlastní ateliér společně s Kateřinou Vajčnerovou, Robertem Daňkem a dalšími. V letech 1986–1990 se jako člen DNA /Dílna nejmodernější architektury/ účastnil výstav Urbanita 86, 88 a 90.
 
V roce 1997 obdržel s Františkem Skálou Zvláštní cenu Interiér roku za restauraci Akropolis, v roce 2004 Grand Prix České architektury v kategorii Výtvarné dílo v architektuře za osazení sochy Franze Kafky na Starém Městě v Praze a v roce 2008 byl nominován na cenu Klubu za starou Prahu za novou stavbu v historickém prostředí za Lávku s vyhlídkovou věží v Chebu


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.