Share |

Frisbee: atrofované ruce a žlutá zimnice v akci!

Pod názvem Hot Beaches hrají aktuální držitelky evropského klubového titulu / foto Petr Kotěšovec

 

Jak bojovat se žlutou zimnicí? Jak vypadá rektální vyšetření naživo? A umějí atrofované ruce házet? Neptejte se doktora. Jděte se podívat na frisbee.

 

Neexistence rozhodčího není jedinou raritou ultimate frisbee. V českém prostředí jsou to například i názvy týmů. V jakém jiném ligovém sportu byste narazili na Figurky slonů, Kulatou šachovnici nebo Atrofované ruce?

„Název vznikl při pohledu na obrázek jednoho mnicha v Indii, který se rozhodl držet ruku nad hlavou. Ta je teď odumřelá, nefunkční, atrofovaná. Ten název říká, že máme atrofované ruce a s nimi se snažíme házet plackou,“ říká k názvu plzeňského týmu jeho kapitán Jirka Blahout, sám přezdívaný Úd. 

Na druhém konci republiky založili v roce 2002 studenti Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně tým a pojmenovali ho příznačně Rektální vyšetření. Ruka veterináře mizející kdesi v útrobách hovězího dobytka zdobila jejich dresy. Poslední dobou hraje tahle parta společně s olomouckým týmem Frkot a říkají si Velká Morava. 

Dnes najdete ultimate frisbee pomalu v každém větším městě. Hradec Králové má Kulatou šachovnici, Slatiňany Chlupatou žábu, v Říčanech sídlí Figurky slonů, v Jičíně Hairy Jet a v Ústí nad Labem Exit. Pár týmů se inspirovalo přímo názvem města. Uhádnete, kde hraje PeaceEgg nebo Threebones?

Praha má týmů nejvíc a objevuje se i v jejich názvech. K nejstarším patří Prague Devils nebo Pražská sedma. Devils teď v únoru obhájili titul halového mistra republiky. Tituly sbírali svého času i Prague Lions, ale tým už několik let nehraje. 

Mezi pražské celky patří i Žlutá zimnice, tým, který původně vznikal jako ryze ženský a který dodnes slaví úspěchy především díky svým silným hráčkám. Nedávnému mistrovství mixových týmů v Plzni kralovali právě hráči Žluté zimnice, i když postup do finále jim málem vyfoukli Pražáci FUJ. Tahle zkratka prý znamená Flying Ultimate Junta nebo Fatální Utlum Jater nebo Fakt Uplně jedno. A co byste dosadili za FUJ vy?

Někdy stačí něco plácnout a název je na světě. Jako v případě Terrible Monkeys z Prahy. „Název vznikl na jezdících schodech v metru ve stanici Náměstí Míru cestou na první turnaj. Jeden z hráčů měl plyšovou opici jako talisman od své přítelkyně a název byl v podstatě jen takové plácnutí, abysme taky měli něco napsáno na dveřích do šatny,“ vzpomíná David Průcha. To bylo v roce 1993 a hráčem s opicí (prý nejen plyšovou) byl Andrej Lažo alias Andy, Hliník nebo Lážo-Plážo, dnes uznávaný zvukař ověnčený řadou prestižních cen. Turnaj, na kterém tehdy hrál, byl Frisbeercup, a byl jeho jediným. 

Kdybyste snad měli chuť se na frisbee podívat, ve dnech 5. a 6. března proběhne v Plzni halový turnaj Yellow Submarine. Žlutá zimnice tam jako pořadatel bude určitě a jistě narazíte i na jiná vtipná jména. 

 

Katerina Heilmann

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.