Share |

Fringe jako bouře slov

foto: Petr Dlouhý

Nedávné očišťující průtrže mi připomněly představení, které jsem zhlédl na samém začátku festivalu. Dešťová bouře jako bouře slov stand-upu indicko-britské herečky Saajely Kershi a jejího vystoupení Shallow Halal. Bouře slov, která má příjemný, očišťující charakter, prestože téma islámu je zvláště dnes poměrně citlivé. Podání Saajely Kershi má však v sobě od samého začátku tolik nadsázky a optimismu, že alespoň na chvíli můžeme převrátit téma stojící někde uprostřed společenského diskurzu a vstřebat ho s úsměvem na tváři. Její skeče lehce připomínají poetiku Hellerovi Hlavy XXII. ve své absurditě s jakou se snaží vzdorovat předsudkům a pokazovat na nesmyslnost prvoplánové, generalizované nenávisti.
 
Smích je alespoň na hodinu lékem, který odlehčuje bolest, zesměšňuje xenofobní postoje, rozkládá mediální tlak do grotesky. Její prudká energie a sofistikovaný humor utvářejí bohémskou, strhující atmosféru, která je schopna prorazit onu vážnost a přecitlivělou tenzi. Její stand-up by mohl být velkým vzorem pro český stand-up, který se většinou točí v kruzích po plochých tématech sexu, nepovedeného sexu a trapných, alkholických zážitcích. Její stand-up je lidsky angažovaný aniž by byl jakkoliv násilný, schopný reflektovat společnost a nastavit jí zrcadlo.
 
Bouře slov Saajely Kershi alespoň na chvíli zvlažila vysušené ulice města, dodala životodárný optimismus do betonových ploch společenského pesimismu. Přinesla do Prahy očišťující bláznovství, které uklidňuje a vede ke smíření, smíření jaké nastává právě po bouřce.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.