Share |

Fringe 2017: Závěr

Je tomu sice téměř už dva týdny, kdy skončil 16. ročník pražského Fringe Festivalu, malostranské ulice utichly v záplavu festivalové atmosféry přehlídky mezinárodního nezávislého divadla a vrátily se do běžného života, do nekonečné řady turistů bloumající městem, ale neformální konec a definitivní tečka je pro pražský Fringe vždy vyhlášení cen.
Jakési ohlédnutí, zhodnocení, poslední připomínka před delší pauzou, než se znovu otevřou přihlášky a než se festival znovu vyjeví z pražského divadelního podhoubí.
7 scén.
9 dní.
50 inscenací.
236 představení.
To je bilance letošního ročníku. A přestože v případě fringe festivalů kvantita často pohltí kvalitu, daří se pražskému týmu balancovat a vytvářet vyváženou směs pestrého programu v širokém rozpětí tematickém a žánrovém a držet přitom kvalitu představení na co nejvyšší úrovni. Co se týče kvality si myslím, že byl letošní ročník jedním z nejúspěšnějších za poslední léta. A udělené ceny jsou toho důkazem.
Jakkoliv bývá vyhlášení cen pro mě překvapením, tentokrát jsem si byl vítězi dostatečně jistý už během trvání festivalu. Nestalo se zatím, aby se v běžných rozhovorech mezi představeními a na večírcích v Malostranské besedě tak často opakovala dvě jména, jak tomu bylo letos. Hess, Angel. Angel, Hess. Zvláštní kombinace. Ale přesto zasloužení vítězové Fringe Awards 2017.  Obě inscenace přijely do Prahu jako už velmi oceňované a pražské ocenění jejich úspěch znovu potvrdila.
Jejich přínos pro pražský Fringe není jen v jejich vysoké kvalitě, ale možná především skrze témata, která přinášejí. Hess se zaměřuje na psychologickou sondu člověka v jeho hlubiné sféře, odhaluje jednu z nejděsivějších osobností 2. světové války, ale ukazuje ji především skrze člověka v jeho fyzické a psychické podobě - tedy nikoliv jako abstraktního fantoma zla, ale jako člověka, na kterého si můžeme udělat názor jako na kohokoliv jiného. Angel pak přináší do příběh inspirovaný skutečnou osobou, legendární odstřelovačkou z Kobane bojující proti členům ISIS.
Komediální charakter je od pražského Fringe festivalu neoddělitelný a do jisté míry se stával určujícím faktorem jeho hlavního naplnění. O to víc jsem rád, že se k letošním cenám dostaly inscenace, které přichází s vážnějším tématem, které našlo pochopení a zájem v diváckých řadách a doufám, že i další ročník přinese podobně přínosné inscenace.
Uvidíme...
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.