Share |

František Ortmann představuje chystanou výstavu Tattoo Names

foto: František Ortmann

František Ortmann o tom, proč ho napadlo fotit lidi s tetováním a udělat výstavu:
 
Myšlenku vytvořit projekt, zabývající se tattoo, nazvaný TATTOO NAMES, jsem nosil ve své hlavě již delší dobu. Nejdříve jsem u svých přátel obdivoval jejich mnohdy umělecká dílka, později mne začaly zajímat i důvody, které je vedly k tomu, nechat si "namalovat" na tělo ten či onen konkrétní obraz.

Tím hlavním spouštecím momentem, abych začal se samotnou realizací, byl poněkud nenávistný příspěvek Ivany Ashby na blogu iDNES. Lidé s tetováním jsou v něm popsáni jako nejnižší třída, jako někdo nenormální, neboť - cituji: "Normální člověk nemá potřebu se nechat potetovat, vrážet si cosi do nosu nebo prsou či někam jinam".

Profesionálnímu fotografování se věnuji přes dvacet let, a proto jsem se rozhodl pro mě tím nejpřirozenějším způsobem, tedy fotografiemi, vyvrátit její tvrzení, že jde o lidi nevzdělané, neschopné a žijící někde na okraji společnosti.

Nejprve bylo důležité najít objekty pro fotografování. Šlo mi o co nejširší záběr profesí, a proto na mých fotografiích najdete úřednici z obecního úřadu, ale i otce v domácnosti, dále například ředitele největší spalovny odpadu v ČR vedle skateboardové legendy či novinářky a profesionálního thaiboxera. Ke spolupráci jsem přizval tatéra Jiřího "VOKY" Vokálka a grafika Jana Prella.

Během fotografování se mi podařilo přes oko kamery náhlednout
do života několika desítek lidí, z nichž nekteří se stali mými přáteli. I proto, že z původně plánovaných dvou víkendů studiového fotografování se práce na TATTOO NAMES protáhla zatím do několika týdnů (do budoucna možná měsíců, možná let).

Ostatně i ti, které na svých fotografiích představuji, tráví se svým tatérem týdny, měsíce a často se setkávají čas od času po dobu několika let, vždy, když mají pocit, že se událo něco, co je třeba zaznamenat do obrazové kroniky jejich života.

 V galerii Rock Café na Praze 1 , kde bude k vidění po celý březen 2012 se seznámíte s lidmi, pro než např. vytetovaný obrázek na rameni není jen momentálním bezmyšlenkovitým rozmarem. S lidmi, kteří naopak každý tento krok pečlive zvažují a tattoo je pro ně způsobem, jak zaznamenat to, čím žijí, co milují, kam a jakou cestou směřují.
Budu rád, když mé snažení zaujme.

 
František Ortmann

www.tattoo-names.com
www.frantisekortmann.eu

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.