Share |

Francouzský animovaný film AŽ NA SEVERNÍ PÓL vstupuje na plátna českých kin 1. září

Celovečerní animovaný snímek  Až na severní pól (Tout En Haut Du Monde, 2015) natočil jako svůj režijní debut francouzský animátor a zkušený výtvarník Rémi Chayé, který se už podílel na řadě úspěšných animovaných filmů jako byly Brendan a tajemství Kellsu (Brendan et le secret de Kells, 2009) nebo Obraz (Le Tableau, 2011). Film, jehož devizou je půvabná vizuální stránka a silný příběh se sympatickou dívčí hrdinkou rozehraný v netradičním prostředí, přijde do českých kin 1. září. 
Film bude uváděn ve dvou verzích – s titulky a s dabingem. Hlasy postavám v hlavních rolích propůjčili Viktorie Taberyová (Saša) a Zdeněk Maryška (Olukin), dále účinkují Zuzana Slavíková, Tomáš Juřička, Jiří Ployhar a další. 
 
O FILMU:
Patnáctiletá Saša je dcera bohatých aristokratických rodičů v Rusku koncem 19. století. Sní o dalekém severu a truchlí nad osudem svého dědečka Olukina, významného vědce a polárníka, který se dosud nevrátil ze své poslední expedice, na které se pokusil dobýt severní pól. Olukin předal své poslání výzkumníka Saše, ale její rodiče, kteří už jí začali sjednávat svatbu, to vůbec neschvalují. A tak se Saša rozhodne vzepřít svému osudu, uprchne z domova a je odhodlaná Olukina nalézt... i kdyby měla dojít až na severní pól. 
 
Premiéra: 1. 9.  2016 
TISKOVÉ MATERIÁLY:  Foto ke stažení zde: http://artcam.cz/az-na-severni-pol/

Originální názvev: Tout en Haut du Monde/ Režie a výtvarná koncepce: Rémi Chayé / Scénář: Claire Paoletti, Patricia Valeix  / Dialogy: Fabrice de Costil / Střih: Benjamin Massoubre Matthew Hannam / Hudba: Jonathan Morali / Zvuk: Régis Diebold, Mathieu Z’Graggen, Florent Lavallée / Hrají:  Christa Théret, Féodor Atkine, Antony Hickling Země: Francie, Dánsko / Rok výroby: 2015 / Stopáž: 81 min. /  Jazyk: verze 1: francouzsky s českými titulky, verze 2: český dabing / Přístupnost: přístupný / Česká premiéra:  1. 9.  2016
 
Jak se zrodil projekt Až na severní pól?
„V roce 2005 jsem se na La Poudrière setkal s Claire Paoletti, která pracovala na scénáři. Měla dlouhometrážní projekt. V té době se to vešlo na jednu stránku: mladá dívka z ruské aristokratické rodiny se vydá pátrat po svém dědečkovi, který zmizel mezi ledovými krami. Nějakou dobu před tím jsem četl palubní deník Ernesta Shakletona a několik dalších knih o jeho podivuhodném činu. Shakleton se vydal na expedici z jednoho konce Antarktidy na druhý. Jenže loď zaskočil brzký příchod zimy a zůstala uvězněná v ledu. Přežili 22 měsíců v extrémních podmínkách. Neuvěřitelný lidský příběh. Takže když mi Claire řekla o lodi uvízlé v ledu, chytlo mě to. Vybudování celého projektu, nalezení producenta a financování pro nás znamenalo vypracovat něco kolem 40 nebo 50 různých složek s layouty s texty, obrázky postav, ilustracemi scén a prostředím filmu.“  Rémi Chayé
 
 

RÉMI CHAYÉ - biografie
Po studiu kresby na výtvarné škole Met de Penninghen (ESAG) se Chayé pohyboval několik let mezi komiksem, ilustrací, pracoval jako skicař a kreslič v reklamě. Pak objevil kouzlo animovaného filmu a začal pracovat jako kreslič storyboardu a „layout man“ pro různé televizní seriály, jako byla například Princezna Šeherezáda, a na animovaných speciálech pro La Fabrique (Cesta kolem světa za 80 dní, Dárek pro Sélima...). Poté se přidal k týmu celovečerního filmu Děti deště v režii Philippa Leclerca (Belokan Productions) a později k filmu Ostrov Black Mór Jeana-Françoise Laguionieho (Dargaud Marina). 
Po několika cestách po Asii, které podnikl jako supervizor, nastoupil v roce 2003 na Školu animovaného filmu La Poudrière (Valence), kde vytvořil tři krátkometrážní filmy: Červený kůň, Dědeček (Canal J) a Vysoký příliv. Od té doby se kromě několika spoluúčastí na krátkometrážních filmech (Orgesticulanismus Mathieua Labaye, La Vita Nova Christopha Gautryho), věnuje především celovečerním animovaným filmům. Pracoval jako pomocný režisér a kreslič storyboardu u filmu Brendan a tajemství Kellsu Tomma Moora nebo filmu Obraz Jeana-Françoise Laguionieho, Tajemství  tety Eleanory Dominiqua Montferryho nebo Proč jsem nesnědl svého taťku Jamela Debbouzeho, Až na severní pól je jeho celovečerní 
režijní debut, díky kterému se Chyé stal laureátem nadace Fondation Gan pour le Cinéma. Film získal cenu 
diváků na festivalu animovaných filmů Annecy 2015 a byl uveden na řadě festivalů, například v Aténách, Haifě, Bogotě, Varšavě a dalších.
 
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.