Share |

Foťte podzim hýřící barvami!

foto Karol Srnec

Podzim je jedno z nejfotogeničtějších období díky pestrým barvám, kterými příroda hýří. Když vysvitne slunce, láká nás k proscházkám přírodou, ale i mlhavá rána mají své kouzlo. Přečtěte si několik tipů, jak na svých fotografiích zachytit krásy tohoto období co nejlépe.
 
Jakou zvolit fografickou výbavu, abychom získali krásné výsledky? Fotit je možné samozřejmě i mobilem, který už dnes nosíme v kapse všichni. Svoji fotku ale určitě povýšíte, pokud využijete kvalitnější kompakty a ultrazoomy. Ideální jsou pak zrcadlovky, k nimž je k dispozci široká paleta objektivů a filtrů. Skvělou možnost skýtají také takzvané bezzrcadlovky, tedy fotoaparáty s komaptním tělem a výměnnými objektivy. Vybírejte přístroje s co největším dynamickým rozsahem, který je důležitý právě při focení krajiny. Díky němu se lépe pracuje s náročnými světelnými podmínkami. Zajímavá je například bezzrcadlovka Nikon 1 J5, která právě kromě velkého dynamického rozsahu nabízí možnost měnit objektivy a díky malým rozměrům je ideálním společníkem na výlety do přírody. 
Kdy vyrazit za podzimní fotkou? 
Nejlepší světlo je vždy krátce po východu slunce, nebo těsně před jeho západem, v takzvané zlaté hodince. Slunce je v tuto dobu nízko na obloze a jeho světlo má opravdu zlatý nádech. Je tzv. měkčí a tím vhodnější pro pořizování fotek, tedy nejvíce fotogenické. Focením v těchto časech se také vyhnete tvrdým stínům tvořeným světlem dopadajícím kolmo k zemi okolo poledne, které například na obličeji opravdu nevypadají lichotivě. 
Tipy Michaela Juráka, fotografa a lektora Nikon školy

  • Experimentujte s vyvážením bílé barvy. Aby vynikly barvy podzimu, je vhodné použít volbu „zataženo“, i když svítí slunce.
  • Nebojte se malé hloubky ostrosti. Zvýrazníte prostorový dojem z krajiny a podpoříte nejhezčí prvek ve focené scéně. 
  • Pusťte se do protisvětla. Magický zlatý závoj nebo shluky barevných reflexí mohou být tou pomyslnou třešničkou na dortu.
  • Buďte jako profesionální fotograf přrody, používejte stativ a polarizační filtr. Využijte nízké hladiny ISO, pracujte s dlouhým expozičním časem.
  • Dbejte na kompoziční pravidla – vedení pohledu pomocí linií a křivek, vyzkoušejte zlatý řez, rámování, rytmus i jeho porušení. Pokud je součástí krajiny řeka s lesklou hladinou, stromořadí nebo horská cesta plná zákrut, využijte je na fotce. Tyto linie vedou pohled diváka. 
  • Zakomponujte výrazné prvky (dominantní stromy, skalní věže, dřevěné chalupy) mimo střed vaší fotky. Pokud se v krajině vyskytuje nějaký výrazný tvar nebo barva (vrcholky hor, trsy květů, zabarvené podzimní listí) foťte tak, aby se tento motiv v záběru vícekrát opakoval. Taková rytmika je pro lidské oko velmi příjemná. 

 
Tip na fotoaparát: 
Nikon 1 J5 
Odpoutejte se od všednosti s extrémně snadno přenosným systémovým fotoaparátem Nikon 1 J5. Pořizujte působivé snímky s 20,8 milionu pixelů a extrémně ostré videosekvence 4K. Sériovému snímání s vyšší frekvencí než u digitálních jednookých zrcadlovek neunikne žádná akce.
Nikon 1 J5 se svým velkým obrazovým snímačem CMOS a výměnnými objektivy 1 NIKKOR posune vaši fotografii rychle vpřed. 
Užívejte si svobodu jistého fotografování za nízké hladiny osvětlení. Kontinuální zaostřování a sériové snímání s frekvencí 20 sn./s v režimu Sporty vám umožní snadno zmrazit každou akci. Rovněž můžete zaznamenávat cestovní deníky v rozlišení 4K nebo využít vysokou rychlost fotoaparátu k zachycení dramatické zpomalené stopáže. Výklopný dotykový monitor a manuální ovládací prvky vám nabídnou vyšší míru tvůrčích možností a pořízené brilantní snímky můžete snadno sdílet prostřednictvím chytrého zařízení.
Cena: 12 290 Kč vč. DPH


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.