Share |

Fotku dělá objektiv

foto: Lomography

Volný seriál o klasickém focení od lidí kolem obchodu Analogue. Tentokrát o volbě objektivu a využití jeho předností.
 
Minule jsme si povídali o filmovém pásku. Dnes si vysvětlíme, proč je ve fotografii podstatná volba objektivu a jak vlastně můžete využít jeho přednosti. Napadlo by vás, že výsledný snímek utváří především právě objektiv?
 
První analogové kamery, tedy camery obscury, nebyly vybaveny objektivem. Světlo procházelo do těla fotoaparátu a kreslilo na citlivý materiál pouze skrze dírku. Takové fotoaparáty se vrací s trendem analogové fotografie do módy rovněž dnes, říká se jim "pinhole". Jejich nevýhodou pro vás ale je absolutní čistota obrazu – pokud patříte mezi ty fotografy, kteří rádi ovlivňují hloubku ostrosti a baví vás případné nedokonalosti plastových či skleněných čoček.
 
S vynálezem fotoaparátu v první půli 19. století přišla ihned potřeba po dokonalém objektivu. Právě v průběhu 19. století bylo vynalezeno mnoho těch kreativních a pro nás dnes už neobvyklých. Nejznámějším, pro svou výtvarnou kresbu a výrazný bokeh, je objektiv Petzval. V roce 1840 jej vynalezl matematik Joseph Petzval. Jeho výroba byla obnovena minulý rok firmami Lomography a Zenit za podpory milovníků analogové a digitální fotografie, kteří na projekt přispěli na síti Kickstarter.
 
Když volíte, jakým objektivem vlastně budete fotit, myslete na to, co chcete fotit. Dnes známe dva typy analogových kamer – ty s možností výměny objektivu a ty, které jej mají přidělaný na pevno. Můžete se taktéž rozhodnout, jestli fotit na objektiv se skleněnou nebo plastovou čočkou. Ta plastová pochopitelně zaručuje jemnější "lomo" kresbu. Moderní analogová fotka si totiž ráda hraje s nedokonalostmi. Některé objektivy totiž disponují jemnou neostrostí, vinětací a jinými chybami, které jsou ale pro dnešního lomografistu vítanou třešničkou na dortu.
 
1) Super Širokoúhlé
Výrazně širokoúhlé objektivy, které se nazývají například panoramatické nebo fisheye, zachytí "všechno". Jsou ideální na cesty, fotografování krajinek, architektury, ale klidně i na party. Avšak pamatujte: abyste zachytili objekt dostatečně co nejzřetelněji, musíte se k němu dostat opravdu blízko!  Jinak se z něj stane malý, nečitelný předmět ztracený ve fotografii plné jiných informací.
 
2) Širkokoúhlé
Lehce širokoúhlé jsou oblíbené dokumentárními fotografy. Dodávají totiž snímkům dynamický náboj a nedeformují tolik obraz, jako třeba fisheye. Také při použití této techniky se vám vyplatí dostat se k fotografovanému objektu co nejblíže.
 
3) Portrétní
Mezi ně patří právě výše zmíněný Petzval. A řada jiných. Tento druh objektivů se nejčastěji aplikuje na kamery, které nemají možnost jeho výměny. Ohnisková vzdálenost se pohybuje přibližně okolo 75mm. V tomto případě již máte možnost užít si kouzlo hloubky ostrosti, kdy fotografovaný předmět je ostrý a pozadí mírně rozostřené.
 
4) Předsádky
Na některé analogové kamery, především ty moderní lomografické, si můžete pořídit také předsádky, např. close up čočku. Těmi lze výrazně ovlivnit ohnisko. K dostání jsou jak širokoúhlé, tak přibližující.
 
 
Autor: Karol Koštialová, Analogue.cz
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.