Share |

FORMANŮV AMADEUS SE VRACÍ DO KIN, ALE JEN NA KRÁTKO

 
Bude k vidění v perfektní obrazové i zvukové kvalitě
Oscarový Amadeus je velkolepým historickým eposem a jedním z nejlepších filmů
v dějinách. Pro mnohé je překrásnou oslavou hudby Wolfganga Amadea Mozarta, jednoho z velikánů klasické hudby. Kultovní film se teď vrací na plátna kin. Pouze v březnu budou mít diváci možnost vidět na velkém plátně režisérský sestřih, který Miloš Forman představil na Berlinale v roce 2002.
Amadea v originálním znění s českými titulky uvedou kina po celé České republice. Předpremiéru bude mít digitálně remasterovaný snímek už 2. března v pražském kině Dlabačov, kam jsou zváni všichni fanoušci skvostného snímku. Pro mnohé definující dílo kinematografie se pak postupně objeví na programu desítek kin po celém Česku. Aktuální seznam projekcí je k nalezení na stránkách distributora www.pannonia-entertainment.cz.
Už teď je jasné, že film bude k vidění v brněnském Artu, v pražské Lucerně či v plzeňské Besedě. Na seznamu projekcí jsou ale i menší kina jako to ve Vsetíně, v Prostějově, ve Slaném či v Mostě.
Oscary ověnčený filmový skvost
Děj Amadea není bezpochyby potřeba dlouze představovat. Píše se rok 1781 a Antonio Salieri (Abraham) působí jako dvorní skladatel císaře Josefa II (Jeffrey Jones). Když ke dvoru přijede Mozart (Tom Hulce), Salieri si s hrůzou uvědomí, že božské hudební nadání, které si přál mít on sám, dostal do vínku tento obscénní a rozpustilý vtipálek. Salieri dohnán žárlivostí k zuřivosti organizuje intriky s cílem zničit Mozarta, k čemuž je ochoten použít všechny dostupné prostředky. Možná i vraždu. Podařilo se Salierimu umlčet jednoho z největších géniů světové hudby?
Formanovo životopisné drama získalo v roce 1985 Oscara za nejlepší film a posbíralo sošky i za režii, hlavního herce, adaptovaný scénář, výpravu, kostýmy, make-up a mix zvuku.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.