Share |

FilmTip: Vzkaz v láhvi (Flaskepost fra P)

foto: moodvisuals.com

V rámci Pražského filmového léta jsem zašla na filmpiknik do Bia Oko. Vybrala jsem si Flaskepost fra P neboli "Vzkaz v láhvi", film v norsko-dánsko-německo-švédský koprodukci.

Skadinávie mě opět nezklamala. Jsou to teda pěkný čuňáci, to ale vy, co sledujete skandinávský filmy, už 100% víte. Jsou mimoto velmi chytří, mají všecko tak nějak "artovějc" natočený, mají smysl pro humor a snímky doprovází skvělá, tklivá muzika. Pyšní se perfektníma, pro nás neokoukanýma hercema a norština/švédština/dánština jsou na poslech (teda alespoň pro mě) tak barevný jazyky!
 
Rozjezd filmu je maličko pomalejší, ale jakmile se dozvíte zápletku, nezívnete, až dokud nedoběhnou titulky. Filmy s tématikou příkoří páchanýho na dětech nemůžete shlížet jen tak, bez zájmu. I když je to fikce, vždycky chcete, aby se dítka v pořádku vrátila domů.
 
...po osmi letech v Severním moři doputuje vzkaz v láhvi (psanej krví) až do Kodaně. Když se podaří vyluštit, o co tomu (po těch 8 letech už bohužel mrtvýmu) dítěti šlo, ukáže se, že mají vyšetřovatelé co do činění se sériovým vrahem. A nejni to žádnej amatér. Naopak. Je to vych*ánek, co unáší děti ze silně nábožensky založených rodin...(do náboženství se tvůrci krásně opírají, koneckonců je to obecně další téma, ze kterého skandinávští "filmmejkři" často čerpají.) Dočkáme se samozřejmě i krásné přírodní scenérie v kontrastu se vším tím adrenalinem a akčníma scénama.

Obsazení je snový. Záporáka hraje Pål Sverre Hagen, kterýho můžete znát třeba z Kon-Tiki, Kraftidioten (Boj sněžného pluhu s mafií) nebo z DeUsynlige (Rozbouřené vody), kde shodou okolnolností ztvárnil roli vraha: utopil dítě, který ukradl před kavárnou... Pål se na to ale svým vzezřením dokonale hodí a psychopatický tiky a samomluvu má v malíku.

Hlavní roli, detektiva, hraje tajemný Nikolaj Lie Kaas (dánskej David Beckham), jeho parťákem je Fares Fares. Nikolaj je charismatický šéf-detektiv, jak jinak než s depresemi a pochybnou minulostí. Fares je klasicky ten hodný kolega, který řídí auto a žehlí průšvihy. Jako z Kobry 11! 
Spoilerovat bych víc neměla, snad už jen doplním, že v akčních scénách se mi vážně tajil dech a měla jsem celá napnutá ručky v pěst. Snímek si vás dokáže jednoznačně zaháčkovat. Máte-li rádi thrillery a neomdlíváte u kapky filmový krve, doporučuju! 8/10.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.