Share |

Filmsoup: červené víno aneb Jak změnit tonality

foto: Simon, Lomography

Volný seriál o klasickém focení od lidí kolem obchodu Analogue. Tentokrát o tom, jak změnit tonality.
 
 
Každý správný lomografista rád experimentuje. Nejoblíbenější způsob ovlivnění výsledné fotografie je změna tonality. Bláznivého výsledku lze docílit snadno. Film můžete obarvit třeba v červeném víně.
 
Co budete potřebovat?
Klasický barevný kinofilm, sklenku a červené víno.
 
Autoři tohoto “lomo tipsteru”, kteří experiment vyzkoušeli poprvé, uvedli, že výsledné fotografie byly na některých místech zabarvené do červena. Na snímcích se objevovaly rovněž červené prasklinky. “Můžete si všimnout, že na některých částech negativu se v závislosti na reakci s alkoholem vytvořil jakýsi efekt exploze,” napsal Simone, lomografista z Říma.
 
Jak na to?
Prostě nalejete víno do sklenky, do které ponoříte kazetku s filmem. Film by měl být potopený celý. Nejlépe uděláte, když ho v lázni necháte přes noc. Ráno film vyndejte.
 
Jak film usušit?
Můžete jej nechat vyschnout samovolně, ale musíte počítat s tím, že to bude dlouho trvat. Můžete ho ale v temné komoře, ve které musí být úplná tma, vymotat ze schránky a opatrně osušit.  Následně jej zpět zarolujte do schránky tak, aby kousek filmu koukal ven – tak, abyste byly schopni jej založit do fotoaparátu.
 
Výsledek by se měl projevit na každém snímku. Většinou se na nich objeví obrazce připomínající červenou explozi, ohňostroj nebo jen jemné růžové šmouhy, které vypadají jako tzv. light leaks.
 
Pokud vás experimentování opravdu baví, vyzkoušejte filmsoup s grappou nebo ginem a tonicem.
 
Autor: Karol Koštialová, Analogue.cz

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.