Share |

Film Vesmírná Odysea je vrcholem festivalu Skrz na skrz

foto: pořadatel akce

21. června 2014 ve 21:21 se nádvoří Lichtenštejnského paláce, sídla HAMU, promění v jediné letní kino na Malé straně. Promítání kultovního filmu 2001: Vesmírná odysea doprovodí koncertem živě Filmová filharmonie. Pod taktovkou Marka Šedivého zahraje orchestr nejen hudbu z původního soundtracku filmu, ale také další skladby, které filmu dodají nový rozměr. Toto jedinečné filmově-hudební představení proběhne v rámci festivalu SKRZ NA SKRZ, díky čemuž je vstup na něj volný!
 
Proč si studenti Akademie múzických umění vybrali právě tento film?
Režisér filmu 2001: Vesmírná odysea, StanleyKubrick, ve filmu geniálně používá skladby vážné hudby. Úvod jedné z nich, symfonické básně Tak pravil Zarathurstra, dokonce díky filmu zná snad doopravdy každý. Ze skladeb, které jsou použity i v původní verzi filmu z roku 1968, zazní také Valčíky Na krásném modrém Dunaji Johanna Strausse mladšího.
 
Proč ale hrát hudbu, která ve filmu původně není? Film byl natáčen před půlstoletím, a i když se stal pilířem žánru sci-fi, dnešní divák přecijen čeká intenzivnější zážitek. Proto orchestr ve chvílích, kdy by se snad divák mohl nudit, přidá tóny RavelovaBolera, BarberovaAdagiači monumentální symfonické básněFinlandia Jeana Sibelia. Díky archivu Filmové filharmonie se podařilo na program přidat i několik skladeb z žánru filmové hudby.
 
A pro ty, kdo by proti zařazení jiné hudby k filmu měli výhrady:Režisér filmu se také neptal G. Ligetiho a jeho skladby použil v původní verzi filmu i přes jeho zákaz...
 

f/ www.facebook.com/naskrz
w/ www.skrznaskrz.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.