Share |

Film Učitelka boduje v zahraničí, tento týden míří do Tokia, největším úspěchem je zatím kinodistribuce v USA

foto: 4press.cz

Film Učitelka Jana Hřebejka, který si svou premiéru odbyl na letošním ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary, slaví velké úspěchy v zahraničí.Ve středu 2. listopadu byl uveden režisérem na Mezinárodním filmovém festivalu Tokio v soutěžní sekci World Focus, týden před tím se Hřebejk vrátil z Mezinárodního filmového festivalu v Haifě. Před několika dny zahraniční agent snímku,dánská společnost LevelK,podepsal exkluzivní smlouvu s americkým distributorem Film Movement. Ten Učitelku uvede na jaře 2017 nejprve do amerických kin a poté na digitální trh, DVD či Blu-ray.Celkově byl snímek doposud úspěšně uveden na patnácti zahraničních festivalech a na další, včetně těch největších asijských, se chystá.
 
V Tokiu se Hřebejkova Učitelka představí například v konkurenci rumunského kandidáta na Oscara Sieranevada režiséra Cristi Puiu nebo nového filmu Safari renomovaného rakouského režiséra Ulricha Seidla.Zahraniční úspěch Učitelky tkví především v tom, že se do zahraničí prodává nejen pro televizní, DVD a digitální distribuci, jak tomu bývá zvykem u tuzemských snímků, ale boduje i v rámci kinodistribuce. K dnešnímu dni byla Učitelka prodána distribučním společnostem do více než dvaceti teritorií v Evropě, Asii, Austrálii a na Novém Zélandě."Učitelka je film, který si pamatujete. Zuzana Mauréry je v roli učitelky ostrá jako břitva, diváci se určitě ztotožní s ideami přežití a lidskosti, které film vyvolává. Moc se těšíme, až tento film našim divákům představíme,"říká prezident americké distribuční společnosti Film Movement Michael E. Rosenberg. Ta od svého založení v roce 2002 uvedla do amerických kin více než 250 celovečerních a krátkých filmů a v poslední době se zaměřuje také na americké nezávislé snímky, dokumenty a zahraniční artové filmy. Svou americkou premiéru Učitelka Jana Hřebejka odbyla začátkem října na filmovém festivalu The Hamptons v New Yorku.
 
O film Učitelka byl již od počátku neobvykle velký zájem ze strany zahraničních prodejců. "Po zvážení všech nabídek jsme se rozhodli právě pro dánskou společnost LevelK  s pobočkami v Hongkongu a New Yorku a spolupráce je naprosto profesionální a skvělá,"říká producent Ondřej Zima ze společnosti Offside Men, která snímek koprodukovala.Snímek o zdánlivě empatické a laskavě vyhlížející učitelce, která manipuluje prostřednictvím svých žáků jejich rodiči,zaujal amerického distributora mimo jiné také díky výraznému hereckému výkonu představitelky hlavní role, Zuzany Mauréry.
 
Film Učitelka vznikl v koprodukci Rozhlasu a televízie Slovenska, PubRes, Offside Men a České televize s podporou Ministerstva kultury Slovenské republiky, Audiovizuálného fondu a Státního fondu kinematografie. V České republice ho uvedla do distribuce společnost A-Company Czech.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.