Share |

Film Šmejdi mapuje šokující realitu předváděcích akcí pro seniory

foto aerofilms

 
Drsné pozadí předváděcích akcí pro seniory rozkrývá celovečerní dokumentární film Silvie Dymákové a Romany Mazalové Šmejdi (ČR, 2013), který vstupuje 18. dubna do českých kin. Dymáková s Mazalovou navštívily více než 30 akcí a skrytou kamerou zachytily manipulaci, ponižování, nátlak a agresi – prostředky, kterými prodejci donucují seniory k nákupu nekvalitního a předraženého zboží. Vedle autentických záběrů z předváděcích akcí a výpovědí poškozených seniorů přináší film i pohled psycholožky, právníka a dalších odborníků. Poprvé tak komplexně mapuje tento smutný fenomén dnešní doby. Nejdůležitější ambicí filmu Šmejdi je snaha čelit nekalým praktikám osvětou a informováním veřejnosti, se zvláštním důrazem na ohroženou skupinu. Senioři nad 65 let jej proto mohou zhlédnout zdarma při kterékoliv projekci v celé České republice – distributor Aerofilms to umožnil všem kinům díky podpoře generálního partnera kino-distribuce Ministerstva průmyslu a obchodu, a také hejtmanů Jihočeského, Jihomoravského a Plzeňského kraje.
 
 
 
Manipulace a závislost na akcích s obědem zdarma
K tématu předváděcích akcí se Silvie Dymáková dostala prostřednictvím své babičky, která na výlety s obědem zdarma jezdí. „Nechápala jsem, proč utrácí za zbytečnosti, a tak jsem jela na akci s ní. A pak znovu, abych zjistila, jestli šlo poprvé o výjimku nebo strategii.“ Další akce už Silvie navštěvovala coby doprovod seniorů Dany a Jardy a natáčela je skrytou kamerou: „Došlo mi, že nechci být tím, kdo svou tolerancí či ignorací připustí, aby se taková zvrácenost stala normou. Natočit celovečerní film ale původně nebyl záměr. Nejprve jsem vůbec nevěděla, jak s pořízeným materiálem naložím, později jsem chtěla ustříhat informační a jednoduché video pro seniory a objíždět s ním ve volném čase důchoďáky. Takže jsem při střihu myslela hlavně na to, aby starý člověk dokázal rozklíčovat to, se na akcích děje. A najednou je film ve své informační podobě kinech. Šmejdi si dokázali prorazit cestu.“ Na ponuré realitě těchto akcí je podle Dymákové nejvíce zarážející rafinovanost metod prodejců. „Nikdy by mě nenapadlo, o jak propracovanou manipulaci jde. Seniory, kteří prodejní akce opakovaně navštěvují, jsem považovala za hloupé. Ale nejsou. Zdravý člověk v produktivním věku, který má rodinu, kamarády, práci, nemůže odsuzovat někoho, komu je osmdesát, žije sám, selhává mu zdraví a navíc je na akci pod neuvěřitelným nátlakem.“ To, že senioři na akce navzdory špatným zkušenostem jezdí opakovaně, je na první pohled zarážející. Spoluautorka námětu, psycholožka Romana Mazalová, zdůrazňuje, že jejich stav vykazuje všechny znaky závislosti. „Říci ne a přestat jezdit je pro některé z nich velmi těžké.“
Společenský dopad filmu umocní promítání seniorům zdarma
Dokumentární film Šmejdi je svým potenciálním společenským dopadem velmi výrazný a proto k němu přistupujeme z velké míry spíše jako k osvětové činnosti než komerční distribuci,“ vysvětluje ředitel distribuční společnosti Aerofilms Ivo Andrle, který je vděčný za ochotu partnerů: „Prakticky všude, kam jsme se vydali hledat spolupráci, jsme našli otevřené dveře a chuť pomoci upozornit na tento problém. Možná i proto, že většina z nás také někdy od babičky dostala nějaký ten parní čistič či matraci s aloe vera. Nešvar neférového obchodního jednání vůči seniorům vnímáme velmi negativně a rádi bychom s tím pomohli něco udělat. Děkuji všem kinařům, kteří se připojili k naší výzvě a umožní všem seniorům nad 65 let zhlédnutí filmu zdarma.“ Generálním partnerem kino-distribuce je Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR: "Pravidla se musí změnit. Navrhneme nastavit kontrolu a legislativu tak, aby prodejci s nekalými praktikami byli potrestáni nejen odpovídající pokutou, ale hlavně nemohli podnikat ve stejném oboru pod novou firmou, " řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Distribuci snímku Šmejdi dále podporují: Hejtman Jihočeského kraje Mgr. Jiří Zimola, Hejtman Jihočeského kraje Milan Chovanec a Hejtman Jihomoravského kraje JUDr. Michal Hašek. Snímek je do distribuce uveden pod záštitou Hlavního města Prahy. Hlavním mediálním partnerem je deník Blesk.
Speciální projekce s diskuzemi v regionech
 
Pokud mají diváci chuť se nejen na film podívat, ale dozvědět se i něco více o problematice prodejních akcí, zeptat se tvůrců filmu na jejich zážitky či dozvědět se o chystaných legislativních opatřeních, mohou navštívit některou ze série připravovaných speciálních projekcí s následnou diskuzí. Zúčastní se tvůrci filmu, ale také vedoucí právní poradny časopisu dTest Lukáš Zelený či ústřední ředitel České obchodní inspekce Vladimír Velčovský. Přesné obsazení jednotlivých diskuzí naleznete na stránkách www.aerofilms.cz/smejdi
 
Termíny speciálních projekcí s diskuzí:
17. 04. 2013 / 20.00 / Hradec Králové, Bio Centrál
19. 04. 2013 / 14.30, 17.30 / Kroměříž, Nadsklepí
22. 04. 2013 / 19.30 / Praha, FK-VŠE
23. 04. 2013 / 18.00 / Kadaň, Hvězda
25. 04. 2013 / 17.30 / České Budějovice, Kotva
26. 04. 2013 / 17.00 / Jablonec nad Nisou, Junior
28. 04. 2013 / 18.00 / Brno, Art
29. 04. 2013 / 10.00, 17.30 / Vyškov, Sokolský dům
30. 04. 2013 / 17.30 / Olomouc, Metropol
Na všech projekcích bude zdarma distribuována brožura časopisu dTest Jak nespadnout do pasti. Poskytuje užitečné rady, jak se bránit nefér jednání při předváděcím a podomním prodeji.
Šmejdi
v kinech od 18. dubna 2013
www.aerofilms.cz/smejdi
Trailer k filmu: http://www.youtube.com/watch?v=_o6nq-_Y7aY
 
Silvie Dymáková (scénář a režie)
Silvie Dymáková se narodila v roce 1982 a už od svých 17 let spolupracuje s českými televizemi. Prošla profesemi redaktora, střihače a režiséra. Během úzké spolupráce s TV Prima natočila stovky reportáží /domácích i zahraničních/, podílela se na publicistickém pořadu Soukromá dramata, kde se zaměřovala hlavně na sociální problematiku. Od roku 2008 vede malou produkční společnost DSi studio, s.r.o., kterou založila a která se zabývá výrobou zpravodajství, publicistiky a dokumentu, převážně pro TV Prima. V roce 2011 Silvie Dymáková režírovala sportovně-sociální dokument Tour de Labe handicap, tento snímek odvysílala Česká televize. O rok později vznikl její zatím největší film Šmejdi, který mapuje problematiku předváděcích akcí.
 www.aerofilms.cz


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.