Share |

Film Příliš mladá noc bude mít svou českou premiéru na Febiofestu

foto: Příliš mladá noc

Snímek Příliš mladá noc slovinského režiséra Olma Omerzu Příliš mladá noc, který si svou světovou premiéru odbyl na letošním mezinárodním filmovém festivalu Berlinale, míří 29. března do českých kin.

Intimní aktuální příběh o dvou dvanáctiletých klucích, kteří se den po Silvestru náhodně ocitnou na zvláštní oslavě v bytě mladé dívky a prožijí zde své první setkání s láskou a sexualitou, před svou distribuční premiérou uvede v soutěžní sekci Nová Evropa letošní Febiofest.

Diváci ho budou moci zhlédnout v rámci festivalových projekcí 23., 25. a 27. března v pražském kině Cinestar na Andělu a v dubnu také v Liberci, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Brně a Ostravě. Ve snímku, který vyniká unikátní atmosférou bezčasí a odkrývá prázdnotu současných partnerských vztahů, upoutají pozornost kromě herců Martina Pechláta, Jiřího Černého a Natálie Řehořové také představitelé dětských rolí Vojtěch Machuta a Jan Vaši.

Film nadějného režiséra Olma Omerzu vznikl podle původního scénáře Bruna Hájka, ten pak společně přepisovali v trojici ještě s Jakubem Felcmanem. Statickou a lehce napjatou atmosféru snímku, v níž se dospělí i dětští hrdinové sami přivedli do trapné situace, se kterou si nevědí rady a svou nejistotu maskují sebestředností, ocenil i prestižní americký filmový časopis The Hollywood Reporter. „Kamera Lukáše Miloty skvěle zachycuje lehce staromódní interiér ve spoře zařízeném a potemnělém bytě hlavní hrdinky a Omerzu zase vykazuje skvělý cit pro volbu hudby, která náladu ještě umocňuje,“ píše recenzent Neil Young z The Hollywood Reporter.

Sedmadvacetiletý režisér Olmo Omerzu pochází ze slovinské Lublaně, ale českou kinematografii znal ještě předtím, než začal studovat na pražské FAMU. V bývalé Jugoslávii a ve Slovinsku je celá generace filmařů, kteří FAMU prošli. Omerzu tak vyrůstal na Švankmajerovi a udělala na něj dojem tvorba Věry Chytilové. Úspěch Omerzu na festivalu v Berlíně potvrzuje kromě pozitivních recenzí na zmiňovaném The Hollywood Reporteru či v časopise Exberliner, který film označuje za „přemýšlivý, dojemný, krásný a provokativní počin“, také fakt výběru do projektu Berlinale Goes Kiez. „Jde o výběr z přibližně patnácti filmů všech sekcí, které jsou představeny v berlínských kinech mimo oficiální festivalové projekce. Každému vybranému filmu se určuje tzv. patron, známý berlínský filmový tvůrce, který představuje film publiku,“ říká Omerzu.

V minulých ročnících tuto roli vykonávali např. Wim Wenders nebo Tom Tykver. Film Příliš mladá noc prezentoval filmový producent Peter Rommel, dlouholetý producent úspěšného německého režiséra Andrease Dresena, který bodoval svými filmy (například Láska na grilu, Sedmé nebe) nejen na Berlinale, ale i v Cannes.

Film, ve kterém prožijí dětští hrdinové jeden večer ve světě dospělých v situacích, před kterými by měly být za normálních okolností chráněny.

Více informací o filmu najdete na:www.prilismladanoc.cz
www.cinemart.cz
www.febiofest.cz

Projekce filmu Příliš mladá noc v rámci Febiofestu:
Praha
23.3. v 18:00 – Cinestar Anděl, sál 9
25.3. ve 23:00 – Cinestar Anděl, sál 9
27.3. ve 20:45 – Cinestar Anděl, sál 6

Regiony
3.4. ve 20:00 – Cinestar Liberec, sál 1
4.4. ve 20:00 – Cinestar Hradec Králové, sál 5
6.4. v 17.30 – Cinestar České Budějovice, sál 3
11.4. ve 20.00 – Brno, Sál B. Bakaly
12.4. v 19.30 – Ostrava, kino Art


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.