Share |

Film Ne dotýkej se mě s českou účastí bude soutěžit na Berlinale

Psychologické drama Ne dotýkej se mě rumunské režisérky Adiny Pintilie, které vzniklo v koprodukci Rumunska, Bulharska, České republiky, Německa a Francie, bylo zařazeno do hlavní soutěže mezinárodního filmového festivalu Berlinale 2018. Koproducentem za českou stranu je společnost PINK (Radovan Síbrt, Alžběta Karásková, Jakub Pinkava).
 
Režisérka Adina Pintilie se narodila v roce 1980 v Bukurešti, kde vystudovala filmovou fakultu Národní divadelní a filmové univerzity. Její krátkometrážní film Nu te supăra, dar... (Don’t Get Me Wrong/ Nechápej mě špatně) získal cenu pro nejlepší dokument na festivalu Dok Leipzig 2007 a účastnil se dalších více než 50 festivalů. Úspěšný byl i její další krátký film Oxygen, který měl v roce 2010 premiéru na festivalu v Rotterdamu.
 
Snímek Touch Me Not byl podpořen Státním fondem kinematografie v roce 2016 částkou
3,860,000 Kč. „S jednou z producentek filmu jsme se setkali při premiéře našeho koprodukčního filmu Cinema, Mon Amour v Bukurešti. Ukázala nám několikaminutový teaser a my okamžitě věděli, že se na takovém filmu chceme podílet. Setkání s režisérkou Adinou Pintilie nás v našem prvotním přesvědčení jen utvrdilo. Producentům v té době chyběly finanční prostředky, aby mohli v produkci filmu pokračovat, žádali jsme tedy v minoritní výzvě u Státního fondu kinematografie a velice si vážíme odvahy Fondu film podpořit a umožnit jeho vznik a dokončení,“ říká český koproducent Radovan Síbrt.
 
Kromě podpory SFK film získal také podporu dalších národních i evropských fondů (např. Eurimages), a dalších zdrojů (HBO, Rumunská televizní společnost). Během svého vzniku získal film několik prestižních ocenění, mimo jiné ARTE International Prize 2011 a hlavní cenu v rámci TorinoFilmLab. Zúčastnil se programu L‘atelier Cinéfondation při festivalu v Cannes.

Film se natáčel v anglickém jazyce v Bukurešti, Lipsku a Sofii, celková stopáž je 125 minut.
Adina Pintilie je nejen autorkou scénáře a režisérkou, ale také na filmu pracovala jako střihačka. V hlavní roli filmu Ne dotýkej se mě, který je režisérčiným celovečerním hraným debutem, se představí britská herečka působící ve Francii Laura Benson. „Jsme vděčni režisérce, která nám poskytla velkou míru kreativní spolupráce na filmu, zejména v jeho dokončovací fázi. V Praze se tak v průběhu listopadu a prosince uskutečnila zvuková postprodukce s účastí většiny herců, na které v lednu navázaly další postprodukční práce,“ říká Radovan Síbrt.

MFF Berlinale se letos koná od 15. do 25. února.
 
Synopse filmu:
Laura již léta pracuje v továrně na výrobu figurín. Kvůli nemožnosti vlastního prožívání nahlíží do intimního života druhých a za navození iluze intimity platí mladým mužům. Tudorovi, herci, jenž si vydělává jako masér, se líbí žena, která odmítá jeho snahy o kontakt. Začne  ji tedy pronásledovat a nachází jiné způsoby, jak se jí dotýkat, prostřednictvím věcí, míst, kterých se dotýkala ona. Laura jednoho dne mezi diváky interaktivní show Paula a Tudora pocítí jistou fascinaci. Postupně se stává tichým svědkem jejich životů i jejich osamělé touhy, která rezonuje s její vlastní zkušeností. V průběhu tohoto zrcadlení se zdi, jenž kolem sebe Laura tak pracně vystavěla, začínají hroutit pod návalem potlačených citů.
 
PINK
Pražská produkční společnost, kterou v roce 2009 spoluzaložili Alžběta Karásková a Radovan Síbrt, se primárně věnuje výrobě autorských dokumentárních a hraných filmů. V současné době jsou to celovečerní dokumenty Naše budoucnost / Až přijde válka (režie Jan Gebert); The Tap Tap - Postiženi muzikou (režie Radovan Síbrt); Nehleď dlouze do propasti  (režie Mohammadreza Farzad); interaktivní dokument Zapomenutá válka (režie Zdeněk Chaloupka). Dále připravuje celovečerní hraný debut Obrazy lásky polského režiséra Tomasze Winského. PINK se podílela na výrobě celovečerního dokumentu Cinema, Mon Amour, který vznikl v koprodukci s HBO Europe a rumunskou produkcí Libra Films a měl premiéru na festivalu DOK Leipzig 2016. Má na kontě také produkci krátkých filmů laureáta Ceny Jindřicha Chalupeckého Marka Thera Enkel a Das Wandernde Sterlein.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.