Share |

Film Bratříček Karel o osudech Karla Kryla bude mít premiéru 17. listopadu

foto: Film Distribution ARTCAM

Film přinese nový pohled na legendárního písničkáře, který se stal symbolem Pražského jara. Součástí filmu jsou rozhovory s Krylovými blízkými i dosud nezveřejněné archivní záběry.

Co bylo tak přitažlivého na „malém zpěvákovi s velkým hlasem“, že více než dvacet let po jeho smrti lidé stále zpívají jeho písničky a čtou jeho poezii? Jaké je místo umělce v tragických dějinách vlasti? Může jednotlivec ovlivnit chod dějin? Jaký vliv na psychiku tvůrce mají jeho traumatické zážitky z dětství? Byl Kryl obětí dějin svého národa? Milovaly ho davy, ale umíral opuštěný a zatrpklý – protože nikdy nedělal kompromisy. Tyto a další otázky se rozhodla položit autorka filmu Krystyna Krauze.

Režisérka Krystyna Krauze vystudovala dramaturgii na pražské DAMU (1995), scenáristiku na Státní vysoké filmové, televizní a divadelní škole v Lodži (1998) a Katedru dokumentární tvorby na FAMU (1999). Angažovala se v polském opozičním hnutí, od roku 1988 působila v Československo-polské Solidaritě. Účastnila se demonstrace 17. listopadu 1989 a dva dny nato byla deportována z ČSSR s razítkem „nežádoucí osoba“. V roce 2015 obdržela z rukou polského prezidenta řád Zlatý kříž za zásluhy. V roce 2014 natočila celovečerní dokument Návrat Agnieszky H. (spol. režie Jacek Petrycki) o polské režisérce Agnieszce Hollandové a jejím vztahu k Československu.

Celovečerní dokumentární film o významné postavě českého barda na pozadí evropských dějin 20. století vznikl v česko-polské koprodukci. Kromě českých známých a příbuzných (Jan Kryl, Miroslav Kovařík, Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Jiří Černý, Karel Jadrný, Friedrich Taussig a další) vyprávějí o svých setkáních s Krylem také Poláci: Agnieszka Holland, Andrzej Zajączkowski,, Alfred Znamierowski, písničkářka Antonina Krzysztoń a zpěváci Jacek Kleyff a Michał Tarkowski.
 
Distribuční premiéra 17. 11. 2016

Bratříček Karel
Námět, scénář, režie: Krystyna Krauze / Hrají: Patrik Vojtíšek, Milena Sajtková / Kamera: Jacek Petrycki, Daniel Šperl, Braňo Pažitka / Hudba: Petr Haas / Zvuk: Wojciech Cwyk, Daniel Němec, Martin Roškaňuk, Matěj Němec / Střih: Matouš Outrata, Evženie Brabcová / Rok výroby: 2016 /Země: Česko, Polsko /Stopáž: 79 min /

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.