Share |

Festival Země na Talíři ukáže divákům, jak se stát hrdinou každým soustem

Napadlo vás někdy, že v mrkvi na vašem talíři… se ukrývá moc?
foto pořadatel akce

Při příležitosti Světového dne potravin (16. říjen) pořádá analytické centrum Glopolis 5. ročník mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Země na talíři - AlimenTerre, který se koná 12. − 14. října v Kině Světozor v Praze. Letošní ročník vychází z myšlenky, že každý člověk má moc třikrát denně přispět k férovější a udržitelnější podobě světa tím, co si naloží na talíř. Z tohoto důvodu je cílem letošního ročníku festivalu Země na Talíři oslavit či probudit hrdiny skryté uvnitř nás samých: všechny ty, kteří neplýtvají jídlem, vyhýbají se palmovému oleji, vyhledávají místní farmáře či si pěstují vlastní zeleninu.
 
Během tří večerů se diváci mohou těšit na 6 dokumentárních filmů a navazující debaty s tvůrci filmů a experty. Festival například navštíví Andrea Culková (tvůrkyně filmu Cukr blog), Anne Closset (režisérka filmu Jinak), Adam Podhola (Zachraň jídlo), Lenka Brunclíková (garboložka), Petr Dostálek (Gengel) a další. Hosté se pokusí odpovědět na otázky Biodiverzita včera, dnes a zítra. Nebo jen včera? Skutečně nám cukr život oslazuje, či naopak? Ztrácíme půdu pod nohama? Co skrývají naše popelnice? Je možné znovu vypěstovat přímý kontakt mezi spotřebiteli a zemědělci? Jak uživíme svět v 2050?
 
Většinu snímků u nás publikum ještě nemělo možnost vidět a letošní ročník nabízí mnoho zajímavých témat. Osobně bych vyzdvihla snímek 10 miliard talířů známého německého dokumentaristy Valentina Thurna, jehož úspěšné filmy Z popelnice do lednice a Food Savers jsme uvedli v minulých ročnících. I v tomto snímku autor poukazuje na problém plýtvání jídlem, ale více se zaměřuje na podvýživu, intenzivní zemědělství a jeho opak - tradiční přístupy zohledňující životní prostředí. Vše dává do souvislostí s rostoucí populací.“ říká Tereza Weissová, koordinátorka festivalu.
Festival Země na talíři - AlimenTerre se v řadě zemí těší mnohaleté tradici. Každoročně se pořádá například v Belgii, Francii, Polsku či mimo evropský kontinent v Togu a Beninu. V České republice se jedná o jediný food film festival, který se zabývá problémy globálního potravinového systému a snaží se rozkrývat příběhy našeho jídla. Jen v loňském roce ho navštívilo 350 diváků a dalších 400 v dalších městech ČR.
 
 
Bližší informace poskytne:
Tereza Weissová
weissova@glopolis.org
+420 777 441 114
www.zemenataliri.cz, facebook.com/zemenataliri, www.kinosvetozor.cz
Poznámky:
1) Přehled promítaných filmů a více informací o festivalu naleznete na www.zemenataliri.cz
2) Informace o pořadateli: Glopolis, o.p.s. je nezávislé analytické centrum (think-tank) se zaměřením na globální výzvy a příslušné odpovědi české republiky a EU. Ve spolupráci s těmi, kteří utvářejí politiku, byznys a veřejné mínění, je naším dlouhodobým cílem zlepšit politickou kulturu a přispět k přechodu na chytrou ekonomiku, k energetické a potravinové zodpovědnosti.

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.