Share |

Festival Za dveřmi: Pouliční divadlo s politickým přesahem

foto: pořadatel akce

Mezinárodní festival pouličního divadla Za dveřmi vnese do prostoru Václavského náměstí prostřednictvím pouličního umění zábavu i zamyšlení nejen nad otázkou svobody člověka. Od 14. do 18. července se v centru Prahy představí na 20 performance z 9 zemí světa. Jednou z nich bude i světová premiéra s kafkovským tématem.
 
Václavské náměstí bude hostit světovou premiéru 
Šestý ročník Mezinárodního festivalu pouličního divadla Za dveřmi přiveze do centra Prahy inscenace, které české, ale i zahraniční publikum bude moci vidět vůbec poprvé. Ve středu 17. 7. od 21.00 hodin představí ve světové premiéře renomovaný polský soubor Teatr Biuro Podrózy performance Pan Hlad. Dílo inspirované Kafkovou povídkou Umělec v hladovění je divadlo protikladů: co je lidské a nelidské, obyčejné a neobyčejné, normální a nenormální?
 
Pan Hlad je pouze jedním z důvodů, proč se na Václavské náměstí tento týden přijít podívat. „Ukážeme Vám letos na dvacet performance, neříkám divadelních představení, protože syntéza žánru, překračování hranic z jednoho do druhého je tvůrčím fenoménem posledních let, je důkazem svobodného myšlení tvůrců i diváků,“ přibližuje Jakub Vedral, ředitel festivalu Za dveřmi.
 
Svoboda člověka jako ústřední linie festivalu
Právě otázka svobody projevu, svobody člověka, otázka boje za ni se stala jedním ze stěžejních témat letošního ročníku. Pouliční divadlo a umění ve veřejném prostoru více než kterákoli jiná umělecká oblast dokáže rychle reagovat na aktuální dění a společenskopolitickou situaci doby. Festival Za dveřmi i proto letos vyjadřuje podporu demokratickým změnám na Ukrajině. Hned první den festivalu tak od 17.00 hodin projde centrem Prahy průvod Křídla naděje a od 21.00 vystoupí na Václavském náměstí, které se před 25 lety stalo symbolem svobody, ukrajinská legenda Teatr Voskresinnia. Soubor, jenž v lednu vystupoval na kyjevském Maidanu, v představení To Meet Prospero propojí čtyři klasické Shakespearovy hry.
 
Zahraniční soubory se prostřídají s českou špičkou
Ukrajina, Polsko, ale i Německo, Portugalsko či Izrael a další zahraniční země budou doplňovat ti nejlepší pouliční umělci z České republiky. Každý den se představí alespoň jeden český soubor, chybět nebude například divadlo Continuo, které na nedávném festivalu Skupova Plzeň získalo ocenění. Na Václavské náměstí přijedou s pohybovým a výtvarným pouličním představením U Zdi. Další čeští zástupci Long Vehicle Circus, kteří v pondělí odstartují festivalové dění, budou tančit na chůdách a divákům ukážou, že Život je swing! Amanitas Fire Theatre nás vpraví do pohádkové říše Alenky, zatímco Vlkabaret  přenese diváka do prostředí kabaretu se svým Předválečným kabaretem 21. století. Ve středu zavede diváky Vanda Hybnerová, Lucie Kašiarová a Tereza Ondrová do světa cynických andělů. Angel-y začne v 18.00 hodin. Pětidenní přehlídku pouliční divadla zakončí V.O.S.A Theatre s inscenací Vysoké snění, ve které bizarní postavy na speciálních hybostrojích rozehrávají řadu drobných příběhů.
 
Mezinárodní festival pouličního divadla Za dveřmi získal záštitu náměstka primátora Ing. Václava Novotného. Program začíná vždy od 16.00 hodin, večerní představení pak od 21.00 hodin. Vstup na festival je zdarma. Více informací naleznete na www.zadvermi.cz
 
TIP navíc: Návštěvníci se letos budou moci do festivalu zapojit i aktivně. Izraelský soubor Clipa Theater pro zájemce připravil workshop, který se bude konat od 15. do 17. 7. a na festivalu Za dveřmi jeho účastníci představí, co se v pod vedením Idit Herman a Dmitry Tyulpanov naučili. Přihlašovat se můžete na info@tnf.cz. Cena třídenního kurzu je 1 500 Kč.
 
Program festivalu
 
PONDĚLÍ /14.7. 2014
16:00 LONG VEHICLE CIRCUS /cz ŽIVOT JE SWING!
17:00 KŘÍDLA NADĚJE /cz SITE SPECIFIC PRŮVODOVÉ PŘEDSTAVENÍ
21:00 TEATR VOSKRESINNIA /ua TO MEET PROSPERO
 
ÚTERÝ / 15.7. 2014
16:00 TEATR NOVOGO FRONTA /cz/ru JUNGLE JOKE
17:00 BRATŘI V TRICKU /cz PRASEČÍ CIRKUS
18:00 VLKABARET / cz PŘEDVÁLEČNÝ KABARET 21. STOLETÍ
21:00 AMANITAS FIRE THEATRE /cz ALENKA
 
STŘEDA / 16.7. 2014
16:00 DÉCALAGES /cz
18:00 LUCIA KAŠIAROVÁ A VANDA HYBNEROVÁ /sk/cz ANGEL-Y
21:00 TEATR BIURO PODRÓZY /pl MR. HUNGER
v průběhu dne GROTEST MARU/ de TIMEBANK
 
ČTVRTEK / 17.7. 2014
16:00 CINK CINK CIRK /cz BUM
18:00 TEATRO SÓ /de/pt SÓMENTE
21:00 DIVADLO CONTINUO /cz U ZDI
 
PÁTEK / 18.7. 2014
16:00 KNÄCKE… /de FILMUJE
17:00 ZADAM COMPANY /hu I´M PRO
18:00 TÚLAVÉ DIVADLO A DIVADLO DO HOUSLÍ /sk/cz JEDEN ZA VŠETKÝCH!
21:00 V.O.S.A. THEATRE /cz VYSOKÉ SNĚNÍ
 
Změna programu vyhrazena.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.