Share |

Festival Vertifilms představí dříve zatracovaný formát filmů

foto: Vertifilms

V listopadu letošního roku proběhne v prostorách Národní galerie v Praze první ročník festivalu vertikálního filmu Vertifilms, kde budou představeny vítězné práce soutěže TALL IDEA PRAGUE 2016. Hlásit se do ní mohou tvůrci vertikálních filmů již od 1. září. Během večera se také představí další filmy tvůrců z celého světa, vytvořené ve dříve zatracovaném "výškovém" formátu.
 
Ve čtvrtek 3. listopadu budou v areálu Kláštera sv. Anežky České představeny filmy dříve zatracovaného formátu, který v současnosti získává stále více příznivců.„Festival Vertifilms, první svého druhu u nás, má za cíl upozornit na unikátnost vertikálního obrazu. Jde o formát, ve kterém se dříve malovaly portréty a který přináší zcela jinou perspektivu filmového obrazu. Těší nás spojení s projektem Moving Image Department, který běží už více jak rok pod hlavičkou Národní galerie ve Veletržním paláci. Toto propojení je pro nás důkazem jedinečnosti a estetičnosti formátu videa, který byl dříve nahlížen spíše jako omyl," říká ředitel festivalu Kryštof Šafer.
 
Vertikální filmy budou promítány na impozantní plátno vysoké bezmála deset metrů v prostorách kostela sv. Salvátora. „Vertifilms je skvělým doplněním výstavního cyklu Moving Image Department, kterým Národní galerie v Praze v roce 2015 rozšířila svou dramaturgii o současné tvůrce v oblasti nových médií. Vertifilms je součástí jeho 5. kapitoly a jsme rádi, že můžeme uvést projekt založený na polaritě fenoménu klasického filmu a zcela neotřelé formy," uvádí Adam Budak, hlavní kurátor Národní galerie v Praze.

Od 1. září do 28. října se mohou tvůrci současných vertikálních filmů hlásit do soutěže TALL IDEA PRAGUE 2016. Zapojit se může kdokoli z celého světa zasláním svého filmu ve formátu 9:16 v délce od 1 do 10 minut. Vlastnímu festivalu včetně slavnostního vyhlášení bude tentýž den, 3. listopadu, předcházet odborná konference na téma fenoménu vertikálního videa. Tuto konferenci zaštiťuje Médiář, odborný titul zaměřený na média a marketing, vycházející v online i tištěné podobě.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.