Share |

Festival United Islands bude mít letos nabito

logo

Festival na pražských ostrovech bude mít letos nabito!

Letní open air festival United Islands České spořitelny má nabitý program hudebními lahůdkami. Pořadatelé opět zvedají laťku a třetí červnový víkend opět promění pražské centrum v největší přehlídku neokoukaných kapel. Ve dnech 21. - 23. června budou v Praze koncertovat holandská taneční kapela Kraak & Smaak, rakouští trip hopeři Sofa Surfers, překvapivě temná anglická kytarovka O Children, úspěšná portugalská kapela Diabo Na Cruz, svěží španělský electro-soul Fuel Fandango, klezmer na všechny způsoby od izrealských Boom Pam nebo dubstepová dvojka Jazzsteppa. K tomu dalších téměř sto projektů z domácí i mezinárodní scény a více než 90 kapel a djů v rámci čtvrteční Klubové noci a to vše tradičně se vstupem zdarma. Kompletní přehled programu festivalu najdete na www.unitedislands.cz

I když festival čekají desáté narozeniny až příští rok, už letos se dostal na úctyhodné číslo deseti scén s více než 200 hudebními projekty. „Letošní ročník bude opravdu jedním z nejsilnějších a doufáme, že se naplní naše motto z televizního spotu a během jeho konání se všichni sejdeme na ostrovech!“ říká v narážce na festivalový spot tisková mluvčí festivalu Barbora Šubrtová. Na Střeleckém ostrově se diváci mohou těšit na průřez aktuální domácí i mezinárodní hudební scénou. Hlavní Česká spořitelna Exit Stage se naplno rozjede již od brzkého odpoledne. Během pátečního dne se můžete těšit na experimentátory Sofa Surfers, kteří přijedou těsně před vydáním nového alba, nebo svěží vánek ze Španělska v podobě Fuel Fandango. Sobotní den nabídne nejslavnější estonskou indie kapelu Roovik Oobik, Time Switch - novou kapelu původních členů mezinárodní formace NOHA, švédské melancholiky Baron Bane nebo temný objev britské alternativní scény O.Children, kteří odehrají festivalovou premiéru své nové desky Apnea. Závěr na hlavní scéně roztančí producentské duo Kraak & Smaak, kteří přijedou v kompletní koncertní sestavě s živou kapelou. Dramaturg David Gaydečka výjimečný výběr vysvětluje slovy: „Jako jednomu z mála festivalů se nám daří nerecyklovat úspěšné umělce z minulých ročníků a objevujeme pro hudební fanoušky stále nové kapely z různých zemí i žánrů. Program letošního ročníku festivalu může posloužit jako malý návod, co by nemělo ujít pozornosti.“

Na Kampu se přestěhovala Česká spořitelna World stage, druhá největší scéna festivalu. Její dramaturgie potěší nejen fanoušky rozmanitých podob world music, ale také místní obyvatelé Prahy 1, kterým se tak pořadatelé pokusili vyjít vstříc ve zmírnění intenzity hudební produkce. „Naším cílem je, aby festival navštívilo co nejvíce spokojených návštěvníků, mezi které rozhodně patří obyvatelé lokalit, na kterých se festival koná. Povaha Kampy je sama o sobě klidnější, po čemž volali i její obyvatelé. Přemístěním world music scény na Kampu a jejím spojením s bluesovo - rockovou Garage scénou se nám to, myslím, povedlo,“ vysvětluje spoluorganizátor Martin Voňka. Na Česká spořitelna World Stage určitě stojí za upozornění slavná portugalská kapela Diabo na Cruz, ukrajinská salsa v podání kapely Dislocados nebo izraelská jízda s Boom Pam. Tak trochu jinou gipsy music vám předvedou francouzští Pad Brapad, české překvapení Bitumen Beat nebo Vojta Lavička v djském setu Philipa T.B.C

Další scénou je Radio 1 Club Stage na Střeleckém ostrově, na které uvidíte o něco komornější projekty. Ne však po hudební stránce. Českou premiéru zažijeme s nadějnou irskou zpěvačkou Gemmou Hayes, nebo ukrajinskou hipsterskou dvojicí Zapaska, která letos vystoupí i na slovenském festivalu Pohoda. Dubstep na živo předvede domácím fanouškům dobře známá dvojka Jazzsteppa.

Českou scénu bude reprezentovat výběr toho nejlepšího za posledních několik let v čele s WWW, Floexem, Bonusem, Republic of Two, Zrní nebo novým projektem Jana Čechtického Prince of Tennis. Téměř všichni zástupci české scény mají společného jmenovatele. Byli buď nominováni, nebo dokonce zvítězili v nových hudebních cenách Apollo a Vinyla.

Garage Stage na jižním cípu Kampy potěší mimo jiné i fanoušky české scény 90. let, protože během pátečního odpoledne vystoupí české best of v trojlístku Toyen, Monika Načeva a Tichá dohoda. Sobotní odpoledne nabídne Please The Trees se sborem seniorů Elpida, britský blues Ali Warren Band nebo November 2nd se Stevem Walshem.

 Na festivalu se nezapomíná ani na jazz, který bude opět hostit klub Jazz Dock. Za všechny jmenujme například lucemburské kvarteto Maxime Bender 4tet, estonského akordeonistu Jaak Lutsoja a finské Sun Trio.

Kromě tradičních scén se můžete opět těšit na finále Air Guitar a na improvizační souboj muzikantů z festivalu Fénix Frivol Battle. Na Reflex Stage na Žofíně se bude odehrávat politický kabaret. Na festivalu také vystoupí vítěz českého YouTube Festu, který dává mladým českým kapelám šanci vystoupit na největších českých festivalech. Na Janáčkovo nábřeží dostanou v rámci Open Miku opět příležitost písničkáři, ale i odvážlivci z publika, který si vyzkouší svých pár minut slávy.

Informace o všech kapelách včetně 36 ukázek najdou návštěvníci ve festivalovém Partner passu, který bude opět v prodeji od začátku konání festivalu. Pro letošní rok připravili pořadatelé novou podobu Partner passu s konceptem klasického CD a velkého katalogu. Na CD najdete více hudby a v katalogu více informací o kapelách a to všechno v mnohem lepším balení.

spot United Islands České spořitelny 2012:
http://www.youtube.com/watch?v=m3HUrGHQE-8&list=FL5EpNSryg40bUy9OFVr0Uuw...

United Islands České spořitelny 2012
ostrovy a prostranství při řece Vltavě
21. - 23. června 2012
www.unitedislands.cz
 vstupné zdarma


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.