Share |

Festival Týden ukrajinského filmu od pondělí v kinech

foto: pořadatel akce / Střemhlav

Ukrajinská kinematografie má v Praze vlastní festival. V pondělí 27. listopadu začne v kině Atlas Týden ukrajinského filmu, který nabídne hrané filmy i dokument natočené v posledních dvou letech i klenot filmových archivů. Filmy představí drobné lidské osudy a příběhy, které ovlivnila bouřlivá historie i novodobé dějiny Ukrajiny. Vedle psychologických snímků nechybí ani komediální žánr. Festivalové projekce zpestří i řada hostů. Ukrajinský filmový festival bude zajímavý i z hlediska lingvistického. Uslyšíme v něm ukrajinštinu, ruštinu, němčinu, angličtinu, huculský dialekt i speciální jazyk suržyk.
 
Festival v pondělí zahájí snímek Střemhlav mladé režisérky Maryny Stepanské, inspirovaný vlastními zkušenostmi se současné Ukrajiny. „Můj záměr byl prostý. Natočit film o nás, o generaci, které je dnes 25-30 let. O lidech, kteří žijí v Kyjevě a ocitli se ve víru změn. Chtěla jsem ukázat náš život v detailu a dostat na plátno normální život - chtěla jsem ho ukázat takový, jaký doopravdy je, a ne takový, jaký si jej představují tvůrci reklam,"dodává režisérka, která film v Praze osobně uvede. Snímek uspěl na Mezinárodním filmovém festivalu ve Vilniusu a byl zařazen i do hlavního soutěžního programu 52. MFF v Karlových Varech.
 
Následující den v úterý 28. listopadu se v kině Ponrepo uskuteční projekce dvou filmů, které dělí 45 let, ale spojuje je stejné téma, kdy se rodinní příslušníci nacházejí na různých stranách „barikád“. Z archivu přináší festival legendární dílo Jurie Illjenka Bílý pták s černým znamením z roku 1971, jenž líčí osudy tří bratrů, které rozděluje politické přesvědčení a v průběhu let 1937 až 1947 se ocitají ve čtyřech různých státech, aniž by opustili rodnou vesnici. Film byl prezentován na mnoha mezinárodních festivalech, na Ukrajině byl ale zakázán a pro režiséra filmu Jurie Illjenka natáčení skončilo dvouletou vynucenou emigrací. „Filmem Bílý pták vstoupil poetický film do sféry nových idejí a problémů. Současnost tu není zobrazena formou vulgarizovaných schémat, ale jako taková, která vychází z pochopení toho, že velké problémy, které trápí dnešního člověka, nevznikly dnes," vysvětluje Svjatoslav Ivanov někdejší ředitel ukrajinského Státního fondu pro kinematografii. Jako hosta přivítáme jednoho z hlavních hrdinů filmu Mychajla Illjenka. Tomuto snímku předchází dokument z loňského roku Příbuzní, který též líčí příběh jedné rodiny, avšak v novodobé historii po Majdanu, nicméně ukazuje na hluboké kořeny rusko-ukrajinského konfliktu. Snímek režiséra Vitalije Manského byl v loňském roce k vidění na MFF v Karlových Varech a účastnil se mnoha dalších mezinárodních festivalů, letos vyhrál hlavní cenu na festivalu Crossing Europe Film Festival Linz.
 
Další hlavní hrdinka filmu Julia Vrublevská dorazí do Prahy s rolí mladé Světy v komedii Divocí holubi, která naopak nabídne humor, ironii a nadhled ve středu 29. listopadu. Pro ukrajinský film netypická komedie o osamělých lidech, kteří v postsovětské a postkoloniální zemi nemohou najít své místo, získala speciální cenu poroty na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Oděse. "Hlavní hrdinové jsou jako ti divocí holubi, kteří se nemohou nikde usadit a tak na půl cestě mezi městem a vesnicí hledají pořád své místo v životě." trefně k filmu dodává režisér Arkadij Nepytaljuk. Film Divocí holubi je zajímavý také tím, že se jedná o první ukrajinský film, který byl celý natočen v tzv. suržyku, jazyce, který je pozůstatkem koloniální minulosti Ukrajiny. Jedná se o míchaný rusko-ukrajinský jazyk, kterým na Ukrajině mluví více než 15 procent obyvatelstva.
 
Jako příklad vydařené mezinárodní koprodukce bude ve čtvrtek 30. listopadu uveden ukrajinsko-rakouský film Leden – březen režiséra Jurije Rečynského. Příběh o lásce, nemoci, velkém zapomnění a smrti, která někde čeká, měl premiéru v lednu 2017 na Mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu a na rakouském filmovém festivalu Diagonale 2017 dostal cenu za nejlepší kameru.
 
Závěr festivalu pak bude v pátek 1. prosince patřit filmu Červený režiséra Zaza Buadzeho, nejednoznačně přijatému příběhu dvou Ukrajinců, kteří se potkali v roce 1947 v sovětském gulagu. „Nedá se říct, že existovala historická postava, která by se stala předobrazem Červeného, protože v jistém smyslu se jedná o kolektivní obraz. Ale faktem je, že příchod ukrajinských povstalců do gulagů změnil situaci v táborech a vedl k povstáním." říká ukrajinský historik Volodymyr Vjatrovyč. Hostem na slavnostním ukončení festivalu bude Andrij Kokoťucha, spisovatel, scenárista, publicista, podle jehož románu, byl film Červený natočen.
 
Ukrajinský film zažívá v posledních dvou letech velký průlom ve filmech ryze domácích i stále častějších koprodukcích a umí oslovit publikum po celém světě. Na mezinárodních festivalech jej kromě děl a režisérů uvedených nyní v Praze reprezentují další výrazná jména jako je Myroslav Slabošpyckyj (Kmen), Sergej Loznica (Krotká), Valentyn Vasjanovyč (Hladina černé) nebo Sergij Bukovskyj (Hlavní role).  Historie ukrajinského filmu však začala již v roce 1896 prvními kronikovými syžety fotografa Alfreda Fedeckého, pokračovala avantgardními a poetickými filmy Oleksandra Kurbase, Ivana Kavaleridzeho a Oleksandra Dovženka přes 60. léta s režiséry Sergejem Paradžanovem či Jurijem Iljenkem. V roce 2001 začínající režisér Taras Tomenko zvítězil s filmem Tyr v sekci Panorama na Berlínském festivalu, v roce 2003 v základní soutěži téhož Berlinale získal Stříbrného medvěda film ukrajinského animátora Stepana Kovala Jela tramvaj č. 9 a v roce 2003 byl vyslán film  Mamaj Olese Sanina jako kandidát na Oscara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film. Letos byl jako kandidát na Oskara v kategorii Nejlepší cizojazyčný film za Ukrajinu vyslán film Valentyna Vasjanovyče Hladina černé a další dva filmy, které byly natočeny v ukrajinské koprodukci. Jedná se o film Petera Bebjaka Čára a litevského režiséra Šarūnase Bartase Frost.

Festival potrvá až do 1. prosince. Druhým festivalovým kinem bude pražské Ponrepo. Všechny filmy budou uvedeny v původním znění s českými titulky. Více informací na www.ukrajinafilmfest.cz. Vstupenky je možné zakoupit v jednotlivých kinech v ceně 60 Kč.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.