Share |

Festival SCULPTURE LINE vystavuje dílo Tonyho Cragga

foto: pořadatel akce

Třetí ročník festivalu Sculpture Line zdobí zcela výjimečná událost: instalace díla jednoho z nejrespektovanějších sochařů současnosti, britského umělce usazeného v Německu, Tonyho Cragga. „Je to pro nás jeden z vrcholů toho, co jsme zatím v tříleté existenci festivalu Sculpture Line dokázali,” říká ředitel festivalu Ondřej Škarka a dodává se spokojeným úsměvem: „Tony Cragg je pojem a pro nás je velká čest, že jeho dílo bude součástí festivalu. Je to trochu jako kdybyste do operního představení získali Placida Dominga.” Dílo, které nese název Mixed Feelings, bronzová socha dvou abstraktních geometrických figur, které dle autora zobrazují vztahy vnějších tvarů a jejich vnitřních konstrukcí, bude od poloviny června až do konce září k vidění na náměstí Republiky.
 
V březnovém rozhovoru pro britský list Guardian Tony Cragg přesně definoval svůj přístup k sochám: „Sochy jsou vzácné, to není, jako když na chodníku přeskakujete dlažbu, víme? Socha je výjimečný způsob, jak pracovat s hmotou. Milióny tun materiálu jsou používány na výrobu aut, nádobí, knih, textilu, chemikálií - ale kolik kilogramů je denně použito na sochy? Neutilitární použití hmoty je důležité. Užitečnost limituje produkované tvary. Účelné efektivní průmyslové systémy produkují jednoduchou geometrii - svět nudných a opakujících se forem. A socha je toho protikladem.
 
Sochařský festival SCULPTURE LINE od začátku června do konce září postupně ozdobí bezmála dvě desítky veřejných prostranství po celé Praze originálními sochami a instalacemi, které originálně doplní a oživí rušná místa v centru, v malebných zákoutích i prostory mimo hlavní tepny města.
 
Mezi instalacemi renomovaných domácích i zahraničních autorů najdeme vedle děl Olbrama Zoubka a Františka Skály dále například sochy švýcarského sochaře Marca Mosera, Andreje Margoče, Moniky Horčicové, Veroniky Psotkové, Václava Fialy, Ondřeje Olivy nebo Viktora Paluše. K zastávkám sochařské linky bude patřit mimo jiné Tančící dům, Františkánská zahrada, náměstí Republiky nebo prostranství před obchodním domem Kotva.

 
Tony Cragg se narodil v roce 1949 v Liverpoolu, od roku 1977 žije a pracuje v německém Wuppertalu. Do roku 2014 byl ředitelem Kunstakademie v Düsseldorfu, profesuru zde získal v roce 1988. Z důležitých samostatných výstav v poslední době jmenujme Yorkshire Sculpture Park (2017), Von der Heydt, Wuppertal, (2016); Hermitage, St. Petersburg, (2016); Benaki Museum, Athen (2015); Madison Square Park, New York (2014); Heydar Aliyev Center, Baku (2014); CAFA Art Museum, Central Academy of Fine Arts, Peking (2012); Nasher Sculpture Center, Dallas (2011); Scottish National Gallery of Modern Art, Edinburgh (2011); Musée du Louvre, Paris (2011).
 
Tony Cragg obdržel mnoho ocenění, z těch nejdůležitějších je to Cologne Fine Art Award z roku 2012; prestižní japonská  Praemium Imperiale Award, kterou obdržel v Tokiu v roce 2007 a samozřejmě Turner Prize z roku 1988, udělovanou londýnskou Tate Gallery. Britská královna mu v roce 2002 udělila Řád britského impéria v kategorii Commander of the Order of the British Empire (CBE).
 
SCULPTURE LINE umisťuje současná sochařská díla do veřejného prostoru tak, aby do něj vnesla nové emoce, dala mu novou tvář, naznačila nové příběhy. Volbou lokace či trasy objeví návštěvník další souvislosti místa, času a uměleckého díla. V uplynulých dvou ročnících festivalu zaujala variace na Buddhovu sochu na Letišti Václava Havla, Průzkumníci vznášející se na hladině Vltavy, majestátní bronzoví Koně Michala Gabriela „cválající“ po piazzetě Národního divadla nebo Nohy z vody Kurta Gebauera umístěné ve Vojanových sadech.
 
SCULPTURE LINE
Sochařský festival v ulicích Prahy
Praha 1. 6. - 30. 9. 2017
Umělecký ředitel: Prof. ak. sochař Michal  Gabriel
Kurátor výstavy: PhDr. MgA. Josef Záruba –Pfefferman, PhD.
Umělečtí koordinátoři: Helena Fenclová a Michal Trpák
/WEB/


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.