Share |

Festival La Película potrvá v Praze a Brně až do neděle

foto: pořadatel akce / CO NEJVĚTŠÍ VZDÁLENOST

12. ročník festivalu LA PELÍCULA odstartoval tento týden v Praze a Brně a až do neděle  nabízí to nejzajímavější ze španělské a latinskoamerické filmové produkce. Na své si přijdou milovníci napětí, na programu je například druhý nejúspěšnější film španělských kin roku 2016, napínavý thriller STO LET ODPUŠTĚNÍ, dále drama ÚNOS nebo Nadací festivalu v Cannes podpořené drama MATKA.
 
Program potěší i příznivce žánru sci-i: diváci se mohou těšit například na napínavé postapokalyptické sci-fi o konci světa KONEC či experimentální sci-fi NOEMOVU ARCHU.
 
Za zhlédnutí stojí bezesporu snímek ŽÍT A JINÉ PŘÍBĚHY, jehož ústředním tématem je otázka „normality“ v současné společnosti. Podnětem ke vzniku byla potřeba poukázat na celospolečenské téma sexuality tělesně postižených, které je neustále tabuizováno. Pozornosti by neměl uniknout ani velmi ceněný a především silně autentický snímek WILAYA, který nás zavede do utečeneckého tábora na Sahaře.
 
Od 14. do 19. února zní španělština z plátna pražského kina Světozor, mezi 16. a 19. únorem ovládne také brněnské kino Scala, od 20. do 22. února se přesune do ostravského Minikina a od 22. do 24. února se výběr snímků představí v hradeckém Bio Central.  Kompletní program je k dispozici na www.lapelicula.cz a na facebookovém profilu https://www.facebook.com/LaPeliculaCZ. Festival pořádají Velvyslanectví Španělska v Praze, Institut Cervantes a kino Světozor.
 
Do Afriky, konkrétně do Mosambiku, přenese diváky film KANIMAMBO. Obyvatelé se tu potýkají s následky občanské války, hladem, epidemiemi a my sledujeme životy obyčejných lidí, kteří se v těchto podmínkách stávají hrdiny každodennosti.
 
V rámci letošního valencijského výběru nabídne dramaturgie i další jeho celovečerní snímek NEČEKANÝ ŽIVOT (La vida inesperada). Za pozornost stojí dokument ORSON WEST o méně známém projektu slavného Orsona Wellese.
 
V programu nechybí ani filmová tvorba zemí Latinské Ameriky. Za všechny zmiňme irsko-kubánskou koprodukci VIVA, která mimo jiné reprezentovala Irsko v bojích o Oscara, nebo mistrně natočenou komedii KRÁL ČTVRTI ONCE (El rey del Once), ve které poznáme svět argentinských židů. Řadu ocenění a nominaci na španělskou výroční cenu Goya má na svém kontě venezuelsko-mexický film ZDALEKA (Desde allá).

Z Latinské Ameriky je také film CO NEJVĚTŠÍ VZDÁLENOST (La distancia más larga). Tento lyrický, něžný i drsný příběh o cestě za láskou, smrtí a porozuměním sbírá ocenění na filmových festivalech (Cena za nejlepší režii v Montrealu a v Clevelandu).


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.