Share |

Festival ÍRÁN:CI odstartoval

foto: pořadatel akce

Slavnostní zahájení proběhlo včera 9. ledna ve 20:00 v kině Lucerna. Oficiálně se tedy otevřel již sedmý ročník Festivalu íránských filmů - ÍRÁN:CI. Pražská část festivalu bude pokračovat do 14. ledna v kinech Světozor, Bio Oko a Kino Pilotů. Letošní ročník se koná s výmluvným podtitulem Neboj! a představí tvorbu íránských umělců, kteří se nesnaží změnit jen proto, aby „zapadli“.

Vyprávějí příběhy naděje, pochybností, lásky a zoufalství, které si sami prožili. Promlouvají hlasem, který pronikne jen k tomu, kdo k nim přistupuje s otevřeným srdcem. Vydejte se mezi ně. Otevřete svá srdce. Vypněte radary. Vstupte na cizí území. Připojte se k nim. Nemějte strach!zvou do kin pořadatelé festivalu.
 

Mimořádný divácký zážitek nabídne 12. ledna ve 20:30 v kině Světozor speciální sekce Zvláštní uvedení – film O Elly (Darbareye Elly), zásadní milník současné iránské kinematografie, který bude v Praze uveden vůbec poprvé! Tento průlomový film z roku 2009 stál na počátku mezinárodní kariéry režiséra Asghara Farhádího a zajistil mu řadu prestižních ocenění po celém světě. Asghar Farhádí jako jeden z mála světových režisérů získal dvakrát Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Poutavý a napínavý příběh O Elly zachycuje výpravu skupiny přátel ke Kaspickému moři, během níž záhadně zmizí sympatická a tichá Elly. Jak se přátelé každý po svém snaží najít stopy pohřešované dívky, odkládají masky a ukazují své pravé já…
 

V soutěžních sekcích festivalu ÍRÁN:CI bude promítnuto celkem 29 celovečerních, dokumentárních a krátkých filmů. Za pozornost stojí mezi jinými dojemný snímek Isráfil, který od loňské premiéry na MFF v Londýně oslovuje diváky po celém světě, strhující příběh o hledání identity a naděje Soy Nero, nebo skvělý nový dokument Neústupná diplomacie pana Naderiho. V programu zaujmou také diskuse s íránskými filmovými tvůrci, kteří přijíždějí představit své filmy.
 

Součástí Festivalu íránských filmů ÍRÁN:CI je tradičně atraktivní doprovodný program s hudbou, divadlem, gastronomií a semináři s pozoruhodnými hosty. V prostoru Royal se ve čtvrtek 11.1. uskuteční koncert osobitého soudobého skladatele a hráče na santur Alirezy Mortazaviho a mistrné hráčky na oud Asany Borhan Azad, kteří posluchače společně zvou na tajemnou cestu skrz propletené zvuky Východu a Západu. Součástí večera je i vtipná „one-woman-show“ s názvem Všechno má své meze autorky Azadeh Mohammadi Kangarani. Na Karlově univerzitě a Prague Film School se uskuteční semináře s tvůrci na různá témata. Podrobné informace k doprovodnému programu zde.
 

Festival se od 16. do 17. ledna přesune do Brna a od 18. do 20. ledna do Bratislavy.

 

Hlavním mediálním partnerem festivalu bude již podruhé Česká televize.

 

FESTIVAL ÍRÁNSKÝCH FILMŮ

Festival íránských filmů byl založen v Praze v roce 2011 se záměrem představit každoročně českým divákům to nejlepší z íránské kinematografie. Tento projekt se nadále rozrůstal, a nyní je festival platformou pro další formy íránského umění, jako je například hudba, divadlo, výtvarné umění a grafický design. Tyto kulturní akce jsou nyní pořádány během celého roku. Jejich cílem je nabídnout široké veřejnosti možnost seznámit se s íránským uměním a kulturou i mimo dobu konání filmového festivalu. Během své existence přilákal festival na 22 000 diváků na filmy a doprovodné akce uváděné v některých z nejprestižnějších prostor v Praze, Brně a Bratislavě, jako jsou Kino Světozor, Kino Lucerna, Bio Oko, Divadlo Disk, Galerie Langhans, Royal, Kino Scala, Kino Film Europe či Kino Lumière.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.