Share |

Festival Fotograf - 25 výstavních míst nabízí nevšední pohled na dění v metropoli

Malrauxovy boty
foto: Dennis Adams

Na pětadvacet výstav, instalací a akcí ve veřejném prostoru nabízí druhý ročník Festivalu Fotograf s názvem Mimo formát, který probíhá po celý říjen v Praze. Vybraní domácí a zahraniční umělci reagují prostřednictvím fotografií a dalších médií na dění ve veřejném prostoru a snaží se tak vplout do toku velkoměsta vlastním vizuálním sdělením. K letošní účasti byli přizváni přední výtvarní umělci, jako jsou Martin Zet, Alena Kotzmannová, Jiří Thýn či Filip Turek, ze zahraničních hostů pak americký autor Dennis Adams, britské hnutí Enemies of Good Art zastoupené Martinou Mullaney nebo Francouzka Isabelle Arthuis. Jejich výtvarná pojetí budou moci návštěvníci obdivovat i na řadě netradičních míst, jež tvoří přirozenou součást veřejného prostoru obyvatel a návštěvníků Prahy. Jimi jsou například Artwall na nábřeží kpt. Jaroše, galerie ve výlohách Fenester nebo Galerie Ferdinanda Baumanna. Na všechny akce a výstavy festivalu je vstup volný.
„Výstavní program letošního ročníku je doplněn řadou doprovodných akcí, které v následujících čtyřech týdnech lákají na projekty od minimalistických intervencí, které diváky vybízejí spíše k hledání či zvýšené pozornosti, až po velkoformátové fotografie na fasádách domů,“ upřesňuje hlavní koncept přehlídky kurátorka Katarína Uhlířová a dodává: „Cílem festivalu je zapůsobit na veřejnost celou řadou otázek: Najde festival v Praze své aktivní diváky nebo jen pasivní publikum? Stanou se tyto nenápadné projekty, procesy i jednotlivé fotografické útoky na naše oči další nevyžádanou vizuální poštou, budou dalším vizuálním hlukem nebo smogem v metropoli? Zapojí se nové fotografie a umělecká sdělení do kontextu města? Vyvolají v nás tolik potřebný myšlenkový neklid nebo údiv?“

První festivalový týden poctilo svou návštěvou a aktuální tvorbou slavné britské duo kennardphillipps, které vneslo do programové náplně řadu globálních témat. Do Prahy zavítala rovněž francouzská umělkyně Isabelle Arthuis, jež představila svůj projekt Billboardy a maják v Galerii 35 na půdě Francouzského institutu. Výstavu fotografií, které odrážejí nově vzniklé situace, nové vztahy mezi lidmi, okolnostmi a místy, je možné zhlédnout až do 20. října. Součástí výstavy je rovněž instalace mimo galerii na fasádě Karlin studios. Přehlídku tvorby zmíněných autorů pak doplní mimořádný projekt s názvem Máme otevřeno, jenž během čtvrtečního večera nechá návštěvníky nahlédnout do prostor vybraných galerií Prahy 7 po zavírací době, až do 22.00.

Ve druhém týdnu Festivalu Fotograf využije prosklených ploch galerií Ferdinanda Baumanna a etc. domácí a nejen odbornou veřejností sledovaný umělec Filip Turek, který nabídne divákům vizuální hravost a postmodernistickou ironii vycházející z jeho snu. Výstava Jiřího Thýna v tropickém skleníku Botanické zahrady na Albertově si pohraje s prostorovou instalací umístěnou mezi exotickými rostlinami. Alena Kotzmannová se v oknech galerie Verdikt projekcí Pobřežní hlídka zaměří na nekonečný horizont moře. Poslední dvě zmíněné výstavy se nacházejí na trase festivalové cyklojízdy, která v sobotu 13. října povede galeriemi na Praze 2 a bude zakončena vernisáží v nové galerii Verdikt.

Třetí festivalový týden nabídne ve středu 17. října jedinečnou videoprojekci významného amerického umělce Dennise Adamse na Nové scéně Národního divadla. Ve svém novém filmu – Malrauxovy boty autor vystupuje v přestrojení za André Malrauxe, francouzského spisovatele, dobrodruha, odbojáře, kulturního provokátora, teoretika umění a státníka. Dějištěm je rekonstrukce ikonické fotografie, na níž Malraux – průkopník fotografické reprodukce – stojí ve své pracovně obklopen obrazovými přílohami své knihy Imaginární muzeum světového sochařství. „Malrauxova myšlenka imaginárního muzea – muzea beze zdí – s níž přišel již v roce 1947, je vizionářský manifest digitálního věku, který uvádí do praxe nahrazení fyzických uměleckých děl a muzeí jako takových prostřednictvím fotografické reprodukce. Snímek zachycuje obrazy z Malrauxovy doby v souvislosti s Adamsovými vlastními úvahami, pochybnostmi a úzkostmi,“ doplňuje Markéta Kinterová, umělecká ředitelka festivalu. Den poté, tedy ve čtvrtek 18. října, se v rámci doprovodného programu festivalu uskuteční také přednáška Dennise Adamse na půdě Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Kromě výstav a dalšího doprovodného programu přehlídka rovněž připomene desáté výročí existence časopisu Fotograf a při této příležitosti uspořádá mezinárodní diskuzní fórum s názvem Paralelní formáty. Hosty diskuzního fóra budou přední mezinárodní a domácí odborníci, např. Natasha Egan, Marek Grygiel, Celine Lunsford a další, jejichž příspěvky a následná diskuze moderovaná Martinou Pachmanovou zhodnotí problematiku prezentačních kanálů fotografie v současnosti. Diskuzní fórum bude rozděleno do dvou tematických panelů, přičemž první z nich s názvem Fotografie v médiích se bude zabývat problematikou publikování fotografie a druhý panel na téma Fotografie jako originál otevře otázky týkající se fyzické podstaty média také z pohledu sběratelství. Diskuzní fórum Paralelní formáty je možné navštívit v sobotu 20. října v Kinosále Francouzského institutu.

Festival pořádá občanské sdružení Fotograf 07 o. s., vydavatel časopisu pro fotografii a vizuální kulturu Fotograf, jenž je distribuován do 20 zemí světa. Sdružení zároveň spravuje výstavní prostor Fotograf Gallery v Praze. Cílem Festivalu Fotograf je vybudovat tradici a novou platformu fotografického festivalu, který zařadí Prahu mezi další významná centra fotografie a vizuálního umění v Evropě.

Více informací a podrobný program Festivalu Fotograf 2012 je k dispozici na www.fotografestival.cz. O aktuálních akcích průběžně informuje profil festivalu na sociální síti Facebook www.facebook.com/fotografestival.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.