Share |

Fenomén jménem Polaroid

foto: Radovan Pavlišta

Volný seriál o klasickém focení od lidí kolem obchodu Analogue. Tentokrát na téma okamžité neboli instantní fotografie.
 
V našem seriálu zaměřeném na analogové focení jsme se ještě nedotkli tématu okamžité neboli instantní fotografie. Nyní je ten pravý čas si o ní něco povědět. Fotka, která se sama vyvolá, se totiž znovu vrací na scénu a zažívá celosvětový boom.
 
V letech po druhé světové válce neprobíhaly jen závody ve zbrojení. V USA se pustili také do vývoje samovyvolávacího fotografického materiálu. První fotoaparáty uvedla firma Polaroid Corporation na trh koncem čtyřicátých let minulého století a ačkoliv příliš nepřipomínaly známé polaroidy - jak se také instantním fotografiím říká - z osmdesátých a devadesátých let, jednalo se o veliký pokrok a doslova revoluci ve fotografii. Fotky byly hotové za několik minut a nebylo nutné navštěvovat fotolab či vyvolávat filmy v temné komoře svépomocí.
 
První instantní fotoaparát Land Camera nesl název po svém vynálezci Edwinu Landovi, který se zasloužil o nadčasovou koncepci fotoaparátů Polaroid. Postupem času si je oblíbila široká veřejnost, ale také umělci jako Andy Warhol nebo André Kertész. Velkých inovací se řady přístrojů dočkaly v 70. a 80. letech. Vyráběly se až do roku 2008, kdy firma neunesla tlak nového trhu s digitální technikou a výrobu fotoaparátů i filmů byla nucena zastavit.
 
Tím by mohla historie instantní fotografie skončit, ale není tomu tak. Skupina nadšenců, kteří si říkají The Impossible Project odkoupila od Polaroidu poslední evropskou továrnu na filmy a vyrábí je dodnes. Legendární čtvercové obrázky si stále nacházejí své fanoušky. Polaroid je prostě kult.
 
Na scénu ještě přišlo několik jiných firem, které instantní fotografii vrací zpět. Vedle automatických kamer existují rovněž manuální fotoaparáty, na kterých lze pracovat s funkcemi dlouhé expozice, ovlivnění clony nebo multiexpozice. Nabízí výměnu barevných filtrů nebo objektivů – například za tolik oblíbený fisheye.
 
Jestli vás současná instantní fotografie oslovila, tak právě vám jsou určeny následující typy:
 
1)      Nepromíchat, neprotřepat
Pamatujete si ještě, jak fotografové polaroidy vzali do ruky a během vyvolávání s nimi mávali ve vzduchu? Tak na to zapomeňte. Materiály, které se vyrábí dnes, jsou naopak citlivé na otřes nebo pomačkání. Mohli byste chemii poškodit a vznikly by na fotografii vady.
 
2)      Rovnou do kapsy
Filmy, které se vyrábí pro tehdejší fotoaparáty značky Polaroid, vyžadují trochu vaší spolupráce. Poté, co snímek vyjede z fotoaparátu, jej co nejrychleji zakryjte. Světlo, které by na něj v následujících minutách dopadlo, by mohlo výsledek ještě nepříznivě ovlivnit. Nejlépe uděláte, když fotografii dáte do kapsy (ideálně do té vnitřní, protože fotky jsou citlivé také na nízkou teplotu v zimních měsících a vaše teplo jim udělá jedině dobře) nebo otočíte citlivou stranou například na desku stolu. Barevný snímek se vykresluje skoro tři čtvrtě hodiny, černobílý bude hotov do deseti minut. Odměnou vám bude pohádkový retro obrázek. U filmů, které se používají při práci s moderními instantními fotoaparáty, není třeba výslednému obrázku jakkoli pomáhat. Sám se vykreslí do tří minut.
 
3)      Podávejte chlazené
Instantní filmy skladujte v lednici. Zaručíte tak barevnou stálost a filmy déle vydrží. Před samotným  focením je nechte odpočinout v pokojové teplotě. Zbytečně si ale nedělejte s pravidly hlavu, k instantní fotografii patří různé nedokonalosti a kazy, dává jí to jedinečnost a půvab. Proto ji máme tolik rádi.
 
Mějte ji také rádi,  ona vám to vrátí v podobě originálních snímků s opravdovým vintage nádechem. Zkrátka se nejedná o žádnou mobilní appku, která aplikuje na všechny fotky ty samé „lomo“ efekty. A sledujte náš seriál, ještě vám toho totiž musíme tolik říct... Ale tipy na kreativní instant fotky zase příště!
 
Autor: Karol Koštialová, Analogue.cz
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.