Share |

Fantaskní variace Lutobora Hlavsy

archiv galerie

Výstava zajímavě bilancuje obrazový svět tvůrce, sleduje jej od konce 40.let, kdy vznikaly první kubisticky laděné kompozice a zátiší a utvářel se jeho výtvarný názor, představuje Hlavsovo proniknutí do surrealistické malby v 50. letech, silnou epizodu 

abstrakce a strukturální malby v dekádě následující. Ukazuje pozoruhodný vývoj - jak první figurální kresby aktů a ženských portrétů a s malbami související abstrakní kompozice, tak známý větší soubor kafkovských fantaskních variací na pražské motivy. 

 

K vidění bude rovněž tvorba z období od poloviny sedmdesátých let, silně ovlivněná magickým realismem. Ústředním tématem se zde stává žena, imaginární prostor a čas, kde autor rezonuje s hodnotami renesančních kompozic i námětů, které často zasazuje do současného světa a jeho energie. 

 

“Hlavsova tvorba posledních čtyřiceti let je v prvé řadě plna poezie, zejména pak nálad, které mají velmi blízko k filmům italské nové vlny. Výstava i katalog mají přiblížit životní dílo Lutobora Hlavsy, který přináší osobitý pohled na předešlé dekády se vším, co jej dráždilo, okouzlovalo, překvapovalo a vyzývalo k tvůrčí energii,” zve na výstavu kurátorka Markéta Vinglerová.

 

 

Lutobor Hlavsa Obrazy z let 1946 až 2011

 

10. 4. – 7. 5. 2015

 

Galerie European Arts

 

Senovážné náměstí 8, Praha 1

 

po – pá 10 - 18


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.