Share |

ERLEND LOE NA FESTIVALU SEVERSKÁ FILMOVÁ ZIMA

Na zahájení festivalu Severská filmová zima v Praze zavítá v rámci kampaně #ReadNordic norský spisovatel ERLEND LOE, jeden z nejoblíbenějších severských autorů, proslulý jednoduchým stylem a charakteristickým humorem, prostřednictvím něhož se zamýšlí i nad závažnými tématy. Festival Severská filmová zima pořádá Severský filmový klub.
 
Erlend Loe zahájí osobně filmový festival v pondělí 15. 2. v kině Lucerna úvodním slovem ke komedii Uchvácen ženou (2007) natočené podle jeho úspěšného románu. Po projekci bude následovat moderovaná beseda s autorem o jeho knižní tvorbě, scénáristické tvorbě a filmových adaptacích. Besedu moderuje překladatel Robert Novotný.
 
Erlend Loe (nar. 1969) debutoval v roce 1993 knihou Uchvácen ženou (Tatt av kvinnen). Jeho dalším známým dílem je román Doppler o muži, který má dost spořádaného života otce rodiny a vyráží do lesů na severu Osla. Čtenáře si ale našly i ostatní knihy v českém překladu, zejména Naivní. Super, Fakta o Finsku a série o svérázném řidiči ještěrky Kurtovi, z níž u nás vyšly první dvě knihy Ryba a Kurtovi přeskočilo. Loe se ale kromě spisovatelské dráhy věnuje v nemenší míře i scénáristice, a tak budou mít diváci možnost na festivalu zhlédnout i filmy natočené podle jeho scénářů: Na sever, Detektor a Úplně obyčejný den v práci.
 
Kampaň #ReadNordic zaměřená na propagaci severské literatury byla zahájena v září 2015. Jejím cílem je během osmi měsíců představit českým čtenářům nejrůznější žánry a aktuální témata severské literatury. Součástí je i čtenářská výzva, jejíž hlavní cenou je zájezd do Skandinávie. Kampaň vyvrcholí v květnu 2016, kdy budou severské země čestným hostem veletrhu Svět knihy Praha. Kampaň pořádají velvyslanectví Dánska, Finska, Norska a Švédska v Praze a koordinuje Skandinávský dům. Projekt podpořil Severský kulturní fond, dánský Státní umělecký fond a Švédská kulturní rada.
/WEB/ /FB/ /TWITTER/ /INSTAGRAM/
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.