Share |

Ekonomika jako písmenková polévka

Znáte písmenkovou polévku? Když z ní vylovíte "I", "L", "U", "V" a "W", tak si s trochou představivosti můžete krásně pohrát se scénáři vývoje ekonomiky. Přijde další pád? Deprese? Nebo je už to nejhorší za námi?

Písmenko "I" - čtu z něj sešup volným pádem dále dolů. Byl by to katastrofický scénář. Z dluhů by zbankrotovaly jak USA, tak eurozóna. "U" a "V" - v obou případech jde o recesi. V prvním o delší, v druhém o kratší.Když se dívám na "U", je to sešup dolů, pak delší recese a zpět vzhůru. Optimističtější je "V".
Filozofie za písmenkem "W" je sešup dolů - recese - oživení - zpátky do recese - a zpět vzhůru. Můj favorit. Může se ale stát, že těch dvojitých véček budeme muset spořádat hned několik po sobě. Škoda že se nevyrábějí i těstovinové matematické symboly. Hned po tom dvojitém véčku by se ve vývaru vyjímala odmocnina. Finančník George Soros uvedl, že on přemýšlí o vývoji ve stylu obrácené odmocniny. Tedy sešup dolů - oživení, ale jen zhruba do půlky toho, na co jsme byli zvyklí - a pak dlouhá stagnace, plahočení.
Nikdo teď nedokáže přesně předpovědět, kdo anebo co změní svět. Věřím ale v to, že má smysl dělat si scénáře ekonomiky. Máte mít vizi o tom, kam ekonomika může jít - a klidně přes písmenka. Proto do vás cpu ten vývar. Ano, také mám raději telecí řízek od Zdeňka Pohlreicha nebo pražskou šunku od Tomáše Karpíška, ale co z toho chcete vyčíst?

text: Aleš Michl, analytick Raiffeisen a blogger

foto: Maggie Smith / freedigitalphotos.net

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.