Share |

Dvořákova Praha láká na dechberoucí Requiem. Předprodej byl zahájen.

foto: pořadatel akce

Festival Dvořákova Praha zahajuje tradiční vánoční předprodej na vybraný koncert dalšího ročníku. Zájemci tak mohou svým blízkým i sobě nadělit pod stromeček vstupenky na vrcholné Dvořákovo Requiem, op. 89, v podání rezidenčního orchestru festivalu České filharmonie pod taktovkou šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka.  Spoluúčinkovat bude Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka a vokálních partů se ujmou význační světoví pěvci mladší generace, v čele s devětadvacetiletou hvězdnou sopranistkou Aidou Garifullinou, známou mimo jiné i ze spolupráce s Andreou Bocellim.  Vystoupí také uznávaný americký tenorista Michael Spyres a basového partu se zhostí jeden z nejúspěšnějších českých pěvců současnosti Jan Martiník. Koncert se uskuteční v Dvořákově síni Rudolfina ve čtvrtek 14. září 2017.
Vstupenky je možné od dnešního dne zakoupit za zvýhodněné vánoční ceny od 490 Kč. Ceny jsou platné do 31. prosince. Zájemci si mohou rovněž zakoupit dárkové poukázky v cenových kategoriích od 250 do 1 500 Kč, které lze využít na nákup vstupenek na libovolný koncert po zahájení předprodeje. Prodej probíhá ve vstupenkovém centru Dvořákovy Prahy (Palackého 1) a on-line na www.dvorakovapraha.cz. Devátý ročník festivalu Dvořákova Praha se uskuteční v termínu 7. až 23. září 2017. Kompletní program bude zveřejněn v březnu příštího roku.

 
Requiem si u Antonína Dvořáka, tehdy již ve Velké Británii mimořádně ceněného skladatele, objednal hudební festival v Birminghamu. Tam také toto dílo „nejvyšší závažnosti“, jak znělo zadání, mělo v roce 1891 premiéru. Padesátiletý skladatel vytvořil vrcholné dílo, oproštěné od vnější okázalosti či plačtivého patosu, kde smutek nevyúsťuje do bezvýchodné tragiky. Dvořák se zde svým nezaměnitelným a geniálním způsobem vyslovuje k esenciálním otázkám, víry, života a smrti.
Po boku České filharmonie a Pražského filharmonického sboru se sólových partů zhostí zajímaví interpreti mladší generace, kterým již tleskají auditoria četných koncertních sálů a operních scén. Aida Garifullina je ruská sopranistka tatarské národnosti. Pochází z Kazaně, vystudovala zpěv v Norimberku a Vídni, kde zaujala již během studií. Start její mezinárodní kariéry je spojen s vítězstvím v soutěži Operalia v roce 2013. Úspěchy sklízí ve Vídeňské státní opeře i na scéně Mariinského divadla v Petrohradě. Na pódiu již stála s Dmitrijem Hvorostovským, Plácidem Domingem, José Carrerasem či Andreou Bocellim. Michael Spyres patří k nejlepším tenoristům své generace, široký repertoár sahá od barokní hudby až po díla současných tvůrců. Má za sebou spolupráci s renomovanými dirigenty, jako jsou Riccardo Muti, Sir John Eliot Gardiner, Sir Mark Elderm nebo Valery Gergiev. Stál na četných festivalových pódiích a operních jevištích, jmenujme namátkou Teatro La Scala, Opera Comique, Covent Garden, English National Opera, Deutsche Oper Berlin. Basista Jan Martiník je jedním z mála našich umělců, kteří započali svou úspěšnou kariéru v zahraničí. Již ve 25 letech se stal členem Komické opery v Berlíně. A nyní završil již čtvrtou sezonu jako sólista berlínské Státní opery. Je držitelem řady prestižních mezinárodních ocenění, mimo jiné vyhrál kategorii Píseň v klání BBC Zpěvák světa, a stihl spolupracovat s prestižními orchestry a operními domy, jako jsou Symfonický orchestr BBC, Orchestr BBC Proms, Rotterdamská filharmonie či vídeňská Volksoper.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.