Share |

Dva dny s Ludvíkem Vaculíkem. ČT art uvede sérii Břetislava Rychlíka

foto: ČT

Čtyřdílný cyklus dokumentů režiséra Břetislava Rychlíka, který vznikal od léta 1998 do podzimu 1999, zavede diváky České televize do rodiště spisovatele a zakladatele samizdatové edice Petlice. Ludvík Vaculík prostřednictvím svých textů, úvah, rozhovorů s lidmi, ale i zpěvem a muzikou přibližuje valašskou krajinu i její proměny v čase. ČT art uvede sérii pořadů u příležitosti Vaculíkových nedožitých devadesátin od čtvrtka 21. července.
 
Cyklus, který nabídne kulturní kanál po dva večery, představuje průřez dějinami i současností rodiště jedné z nejvýraznějších postav české literatury a veřejného života druhé poloviny dvacátého století.
 
Kromě snímků z Valašska odvysílá ČT art v pátek 22. července dokument Samizdat: Vznik edic – Edice Petlice, který na příkladu edice Petlice sleduje genezi československé samizdatové literatury. Unikátní videozáznamy natáčené samotnými členy disentu nastíní vznik samizdatové edice zaměřené na původní beletrii, fejetony či odborné práce. Edice Petlice, kterou založil a vedl Ludvík Vaculík po sedmnáct let, kolem sebe vytvořila významný okruh literátů, v čele s Ivanem Klímou, Jiřím Grušou či Václavem Havlem. Diváci se setkají ale i s dalšími nezbytnými články systému, jakými jsou písařky nebo pozdější vydavatelé.  
 
Přehled pořadů k výročí 90. narozenin Ludvíka Vaculíka na ČT art:
Valašský snář: Dělová koule l čtvrtek 21. července l 21:45
První díl čtyřdílného cyklu pořadu Valašský snář s názvem Dělová koule seznámí diváky s dějinami a současností hradu, města a panství Brumova na Moravě prostřednictvím kamenné koule vyorané strýcem Ludvíka Vaculíka Joškem. Režie B. Rychlík.
 
Valašský snář: Arizona l čtvrtek 21. července l 22:15
Ve druhém dílu autor vysvětluje dějiny a současnost jedné louky a krajiny spisovatele Ludvíka Vaculíka skrz indiánské deníky a pasení koz. Režie B. Rychlík.
 
Samizdat: Vznik edic – Edice Petlice l pátek 22. července l 21:10
Historie a osobnosti československého samizdatu, zejména edice, jejímž duchovním otcem byl Ludvík Vaculík (2002). Scénář P. Kosatík a A. Krob. Režie A. Krob.
 
Valašský snář: Jaro je tady! l pátek 22. července l 22:05
Třetí díl čtyřdílného cyklu dokumentů režiséra Břetislava Rychlíka přinese dějiny a současnost radostí i smutku Valachů prostřednictvím lidských osudů, socializace vesnice, zpěvu a vyprávění spisovatele Ludvíka Vaculíka. Režie B. Rychlík.
 
Valašský snář: Stará hranice l pátek 22. července l 22:35
Poslední, čtvrtý díl, televizním divákům přiblíží dějiny a současnost řeči a obyčejů na obou stranách hranice mezi Moravou a Slovenskem prostřednictvím starých pověstí a starých přátelství spisovatele Ludvíka Vaculíka. Režie B. Rychlík.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.