Share |

Aktualizováno: Výstava Dušana Tománka nabízí kouzlo města i zírající zvěř

Jarní výstava Proces v Ateliéru Josefa Sudka ukazuje posledních několik let zlínského fotografa Dušana Tománka. Potrvá od 31. března do 8. května. Výstavu fotograf připravil společně s editorem Michalem Nanoru. Kurátorem Ateliéru Josefa Sudka je Lucie Mlynářová. 

Výstava je instalována v půvabném Ateliéru Josefa Sudka, který vystaveným snímkům náramně svědčí. V malých prostorách, kd vrařuje genius loci, prostě nemusí být nic dalšího než nervní Tománkovy fotky. tematicky se divákovi nabízí kouzlo lehce chátrajícího města, rzí čpící pilu i zírající zvěř, která se diváka jakoby na cosi ptá. Přes určitou drsnost některých témat ale na těch fotkách vždycky je něco křehkého a něžného, i když těžko určit, co to vlastně je a kde se to kouzlo bere. Prostě tam je - a působí.

 

Z nanorova textu:

 

"Když Tománek fotí krajinu, architekturu, myslivecký bál nebo domovský Zlín a obrazy zkresluje svým výrazným gotickým rukopisem, nepracuje v uzavřených celcích. Pracuje průběžně a postupem času všední situace jen nabírají na ponurosti. Sudkově galerii vrací funkci ateliéru, pracovního prostoru, kde je mnoho rozděláno, mnoho přineseno a zkoumáno, ale vše zůstává v procesu repetic a variací. Ateliér je místem pro expresi, ale taky výrobu - fyzickou práci. Tománek předvádí tvorbu jako řezničinu a permanentní test. Probodanou nástěnku nebo káď, kde chemikálie (šavle Photoshopu) rozežírají přízraky ztracené v příšerném prostředí Čech a Moravy," píše Nanoru v doprovodném textu. 

 

 

Dušan Tománek (1973) žije i pracuje ve Zlíně. V letech 1993 – 1995 studoval zlínskou Filmovou školu, následujících šest let obor tvůrčí fotografie na Slezské univerzitě v Opavě. Založil časopis Komfort Mag, „papírovou galerii pro lidi, jejichž výstavy nemívají katalogy“. Jeho fotografie jsou součástí několika knih, mj. Křehký, DAM architekti, Zde jsou psi nebo Hubená stehna Twiggy  básníka Martina Reinera. 

 

Vybrané samostatné výstavy

2010 INTRO 14032010_26032010, Galerie 12tka ve Zlíně

2009 Myslivecké porno, Nora Club v Kopřivnici

2008 Záznam 04/08, Palác Akropolis v Praze

2007 Home alone/Garáž na prodej, Krajská galerie ve Zlíně (společně s Liborem Stavjaníkem)

 

Vybrané kolektivní výstavy

2010 EGO, Langhans galerie v Praze

2000 Zlín a jeho lidé, Městské divadlo ve Zlíně

 

 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.