Share |

Duck The Mainstream: jak si udělat mejdan podle svého vkusu

foto archiv pořadatele

Narazit na hudbu, která není nudný střední proud, není mimo tak metropoli jednoduché. David Fejgl je z Liberce a vadilo mu, že na diskotékách hrají hrozné věci... tak si udělal vlastní, alternativní akci. Celá věc se jmenuje Duck The Mainstream a 28.5. proběhne další díl.

Kde se vzal nápad udělat tuhle party? Bylo to jednoduché. S partou jsme "od malička" vymetali liberecké diskotéky. Ale ve výsledku zjistíte, že se playlisty buď zastavily v předrevolučních časech, nebo naopak kopírují nejnovější hity komerčních rádií. A vrcholem "alternativní" hudby jsou songy od Kosheen či Born Slippy od Underworld. Což asi není nic překvapivého, funguje to tak v celé republice. Další volbou mohou být relativně časté tekno či DnB akce.  Nicméně vemte s sebou na takový mejdan svého "konzervativního" kamaráda. To nelze, to na akci zůstanete za chvíli sám:-) Takže nezbylo, než si udělat vhodný mejdan podle svého. Když jsem zažil tisíce lidí na českých koncertech Faithless, Placebo či Underworld, tak jsem doufal v to, že se najde v Liberci a okolí aspoň pár desítek lidí, kterým chybí podobná akce. 

Z KOLEJÍ NA VLAK

Kde se koná, je to pořád stejné místo, nebo se přemisťujete?

Začít jsem mohl ve chvíli, kdy jsem našel klub, který by umožnil amatérovi uspořádat si noc podle svých představ. Dohodl jsem se s klubem HAD na kolejích Technické Univerzity. Teď už můžu říct, že je to hodně dobré místo. Had platí na kolejích jako místo otevřené všem možným akcím. A dobré místo je to i proto, že koleje jsou dobrou "zásobárnou" alternativně smýšlejících lidí. Stěhování akce Duck The Mainstream mne čeká až nyní o víkendu, kdy jsem byl poprvé pozván do vedlejšího většího klubu Vlak. Nicméně to se posouvám jen o pár desítek metrů, zůstávám (zatím) věrný harcovským kolejím. 

A jak dlouho už to jede?  

První mejdan byl v říjnu 2010. Lidí přišlo docela hodně, i když přiznávám, že to bylo hodně tím, že se přišli podívat všichni zvědaví kamarádi. Postupně na dalších akcích sice zvědavost kamarádů opadávala, ale pomalu přibývalo lidí, kteří přišli cíleně za muzikou. Zatím bylo 6 akcí, teď se blíží akce sedmá, která bude po delší době opět o víkendu, takže doufám, že dorazí i ti, co v týdnu nemohli ponocovat kvůli práci apod.

STUDENTI A NÁVRHÁŘI TO OCENÍ 

Kdo jsou vaši návštěvníci a jak lidi reagují na nějaké řekněme ujetější skladby?

Návštěvníci byli zprvu z 80% mí kamarádi. Nyní tam chodí už celkem hodně lidi z TUL, např. studenti designu, vizuální komunikace a nebo návrháři. Není to překvapivé, přeci jen tahle "alternativní hudba" má nejblíže k těmto oborům. A tihle "fajnšmekři" pak samozřejmě ocení i exotičtější věci v playlistu, jako třeba nějaký mashup, srandičky od Kapitána Dema nebo Čoko Voko a podobně.

Snažím se ale vybírat takovou muziku, která by zaujala i třeba "náhodné kolemjdoucí", mířící právě do těch zmíněných klasických diskoték. Pořád mě ještě drží ta myšlenka, že by to mohla být ve vzdálené budoucnosti taková akce, kde si bude moci široká veřejnost "rozšířit obzory" asi stejně, jako já jsem si kdysi rozšiřoval obzory, když jsem poprvé naladil Radio 1. Nicméně to je jen sen a realita bude o mnoho skromnější.

Máte nějaké bizarní příhody? 

Tak bizarní příhodu ve formě bizarního přání zažil asi každý, kdo někdy vybíral na nějaké akci muziku. Asi na druhý Duck The Mainstream přišla do Hada partička lidí středního věku. A místo songů které hrály (N.O.H.A., Prodigy, Chemical Brothers apod.), se dožadovali "něčeho normálního", třeba od AC/DC. Tak jsem jim vyhrabal staré R.E.M. a netvářili se moc spokojeně. Ale mám za sebou jen 6 akcí, takže očekávám, že nějaké pravé bizarnosti teprve přijdou. Co vím, tak takováto ujetá přání jsou standardní věcí na každé akci. 

DJ, KTERÝ NENÍ DJ

Kdo jsou vaši DJs?

Ten, kdo sestavuje dramaturgii a playlist, jsem jen já. Nicméně dávám si pozor na to, abych nebyl nazýván DJem. Ačkoliv podle toho, co jsem tak viděl a zažil, tak vím, že "DJ" si bez uzardění dá před jméno skoro každý jouda s winampem v počítači. Já jsem naprosto stejný jouda. Dejme tomu že jsem "nadšený amatér", nicméně odmítám si říkat DJ. 

Vaši akci nazýváte nonkonformní diskotékou, co si pod tím máme představit? Není v tom asi žádná záludně schovaná pointa. Jak jsem řekl, rád bych z toho udělal jednou takovou alternativní diskotéku. Bojující proti hudebnímu mainstreamu, který nás všude vytrvale masíruje. Bojující proti šedi:-) Proti šedi těch blýskavých barevných komerčních diskoték:-) .

Máte ještě nějaké plány na jiné aktivity či parties jinde?

Tohle nechávám otevřené. Baví mě to, rád tomu věnuji čas, každou akci jsem si hodně užil. Pokud by přišla nabídka, nebo by byla možnost zkusit něco mimo Liberec, nebudu se tomu bránit. Pokud se ale najde někdo, kdo takového nadšence-amatéra podpoří:-) Ale zatím je tohle hrozně předběžné. Prioritně chci dát řádnou péči mé akci doma v Liberci a nasbírat zkušenosti. A fanoušky. Pak se uvidí. 

Kdy bude nejbližší akce a pokud se tam lidi nedostanou, jaké bude datum té následující?

Příští akce je již tuto sobotu 28.5. v klubu Vlak na harcovských kolejích. A abych to udělal ještě zajímavější a aby bylo na co koukat, dohodl jsem se s VJem VEGA (Vizual Terorrist crew), že se postará o 3-plátnovou projekci. Takže to bude poprvé (a snad ne naposledy) "audio-vizuální nonkonformní diskotéka":-).

Další akce pak rozjedu až s novým školním/akademickým rokem po prázdninách. Sám se chci přes léto podívat na spoustu festivalů, takže by to nebylo asi moc realizovatelné. Nicméně veškeré odkazy na mé akce, odkazy na zajímavou muziku či tipy na zajímavé události shromažďuji na http://www.facebook.com/pages/Duck-The-Mainstream/115471901847725 .


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.