Share |

DUBNOVÉ AKCE V DOMĚ ČTENÍ: Autoři, diskuse i role knihoven

ilustrační foto Adam Fuchs

 
Dům čtení
Ruská 192, Praha 10
tel.: 272 736 457
Není-li uvedeno jinak, vstup na všechny akce zdarma
 
 
1.4. 18:00 AUTORSKÁ ČTENÍ PRAŽSKÝCH AUTORŮ - patronský večer prozaičky Ivany Myškové a jejích hostů Hosty letošní patronky Domu čtení, prozaičky a rozhlasové redaktorky Ivany Myškové, bude prozaička ruského původu Dora Čechova, která v roce 2012 kritiky a čtenáře nadchla svým povídkovým debutem Nechtěl jsem být Leninem a básnířka ukrajinsko-polského původu
Marie Iljašenko, které právě vychází básnická sbírka Osip míří na jih a jako redaktorka připravuje k vydání novou knihu Dory Čechove. O čem bude? A proč Osip nepoletí třeba na východ? Tématem večera bude psaní a zase psaní, čtení, vlaky a ptáci.

8.4. 18:00 KNIHOVNA A JEJÍ ROLE V OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI
Diskuzní setkání s ředitelkou Městské knihovny v Táboře a bývalou vedoucí oddělení digitalizace v Městské knihovně v Praze Evou Měřínskou. V rámci tohoto večera budeme hovořit o roli knihoven v současné společnosti, její roli při utváření občanské společnosti a proměňujícím se zaměření dnešního knihovnictví. Eva Měřínská bude mluvit i o akcích, které se konají v rámci aktivit Městské knihovny v Táboře, například pravidelná čtení v Dílně Baobabu a o festivalu malých nakladatelů Tabook.
 
9.4. 18:00 ISAAK BABEL – BEŇA KRIK: KOMPONOVANÝ VEČER
Němý snímek Beňa Krik (SSSR 1926, r. Vladimir Vilner) o oděském kriminálníkovi téhož jména, jehož scénář vycházející z Oděských povídek napsal významný ruskožidovský autor Isaak Babel. Snímek zazní s hudbou skladatele Jana Grunta (1984), pro něhož je to již osmý němý ruskožidovský film, k němuž vytvořil hudební doprovod. Gruntova hudba má v tomto případě klasičtější formu, která se postupně bortí do malých částeček, nad nimiž zní generovaný zvuk přecházející do šumů.
 
15.4. 18:00 AUTORSKÉ ČTENÍ PROZAIKA PAVLA FILKY
Autorské čtení z knihy „Za minutu dvanáct: český inženýr v ozubených kolech dějin“, vydané v roce 2013. Zábavným způsobem v ní spojuje svoje životní zážitky s historií České republiky od první republiky až do dnešní doby, a díky studiu archivů a nových pramenů odhaluje některé překvapivé souvislosti národní i mezinárodní.
 
22.4. 18:00 DISKUZNÍ VEČER O LETOŠNÍCH CENÁCH MAGNESIA LITERA
Diskuzní večer, na kterém budeme hovořit o knihách, které se letos dostaly do užší nominace na cenu Magnesia Litera a o knihách oceněných. O knihách promluví a diskuzi povede dramaturg Domu čtení Josef Straka.
 
23.4. 18:00 DISKUZNÍ VEČER SPOLEČNĚ PRO DESÍTKU: ZMIZELÁ PRAHA 10
Jak vypadaly ulice, kterými denně chodíme, před 100 lety? Jsou stejně krásné a účelné?
O proměnách městských čtvrtí Vršovice a Záběhlice v období od začátku 20. století po současnost se dozvíte z vyprávění pamětníků a z promítání historických fotografií z archivu Věry Olahové a
Františka Vrbeckého.
Zveme všechny ty, kteří mohou o zašlých zákoutích promluvit, i ty, co chtějí podobu zmizelých Vršovic a Záběhlic nově poznat. K otevřené diskuzi jsou zváni občané, zastupitelé a odpovědní úředníci.
 
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.