Share |

dTest: Ovesné vločky obstály, nebojte se plísní ani pesticidů

Ovesné vločky jsou levnou a oblíbenou surovinou pro přípravu ovesných kaší a müsli. Mezi jejich oceňované přednosti patří vysoký obsah vlákniny a beta glukanů. Časopis dTest otestoval 14 výrobků a zjistil, že některé vločky sice mají nedostatky v dodržení vyhlášky, spotřebitelé se však nemusí být o své zdraví. V žádném z testovaných výrobků se sledované jedovaté látky nenašly.
 
V České republice tvoří objem prodaných vloček skoro čtvrtinu ze segmentu snídaňových cereálií. Spotřebitelský časopis dTest poslal do laboratoře 14 zástupců ovesných vloček od malých i velkých výrobců, z prodejen se zdravou výživou i ze supermarketů, v bio kvalitě i z konvenčního zemědělství. V laboratoři nechal zkoumat množství žádoucí vlákniny a beta glukanů. Kromě toho laboratoř hledala plísně, mykotoxiny a pesticid glyfosát. „Ovesné vločky jsme testovali na žádost mnoha čtenářů. Jedním z důvodů velkého zájmu o jejich kvalitu je, že se dětem do jídelníčku zařazují už v prvním roce života. Náš test ukázal, že ať koupíte jakékoliv z testovaných vloček, určitě se nespálíte. V žádném z výrobků jsme nenašli jedovaté látky,“ shrnuje zjištění Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.
Zkouškami prošly oba typy vloček, které jsou k dostání, tedy jak velké o tloušťce 0,5 až 0,7 mm, tak drobnější světlé vločky (jemné nebo fine). „Testovali jsme, jestli je jejich kvalita v souladu s českou vyhláškou, jak jsou na tom po výživové stránce, jestli cestou z pole k zákazníkovi oves nezplesnivěl a zda se v nich nenachází tolik diskutovaný pesticid glyfosát,“ popisuje Hana Hoffmannová.
Ovesné vločky mají předepsanou maximální vlhkost, ta smí být nanejvýš 12procentní, aby se ve vlhku nemnožily plísně. Plísně se však mohou v obilí objevit ještě na poli před jeho zpracováním. Proto součástí testu bylo přezkoumání přítomnosti plísní a jejich jedovatých produktů – mykotoxinů. „Plísně jsme nalezli pouze u výrobku Alnatura Bio Hafer Flocken Feinblatt, ale i tak šlo pouze o velmi malé množství. Mykotoxiny, jako jsou ochratoxin A a aflatoxiny B1, B2, G1, G2, test ani v jednom případě neprokázal,“ komentuje výsledky chemické analýzy Hana Hoffmannová.
Vláknina ve stravě má příznivý vliv na lidské tělo, zlepšuje například činnost střev. Testované vločky měly hodnoty vlákniny v rozmezí od 7,6 % (Globus/korrekt) do 10,4 % (Country Life), což je rozptyl, který odpovídá nutričním databázím. Součástí vlákniny jsou beta glukany, kterým se připisuje schopnost podporovat imunitu, působit antivirově a antibakteriálně, absorbovat mykotoxiny a příznivě ovlivňovat hladinu cukru i cholesterolu v krvi. I v tomto ohledu měly vločky očekávané množství beta glukanu mezi 3,4 % (Bio Harmonie Vločky ovesné jemné) a 5,5 % (Globus/korrekt Ovesné vločky) hmotnosti.
Nedostatky v jakosti jako zvýšená vlhkost, výskyt černých vloček a přítomnost stébel a pichlavých kousků se vyskytovaly u Bio Harmonie ovesných jemných vloček. Ty v testu skončily na poslední příčce. Vlhkost a výskyt černých vloček trápil výrobek Country Life Bio Vločky ovesné.
Překvapivé jsou závěry z porovnání cen u vloček. Po výživové i jakostní stránce obstojí i nejlevnější vločky ve srovnání s třikrát dražšími konkurenty. V případě bio produktů spotřebitel platí za ekologicky šetrný způsob pěstování.
Přehled testovaných ovesných vloček najdete na webu www.dtest.cz. Kompletní výsledky testu přineslo dubnové vydání časopisu dTest.
 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.