Share |

Dolce vita

Tartelettes se šumavskými jahůdkami
foto autoři

 
Sladké má na paletě chutí nezastupitelné postavení, protože si jeho prostřednictvím mohou lidé zpříjemnit všednost dnů tím, že si „osladí život“. Možná jde o pozůstatek z doby, kdy si otroci pracující na plantážích cukrové třtiny zpříjemňovali svou těžkou práci žvýkáním jejích stonků. Pro dnešní euroamerickou kulturu, která byla nejdříve nucena cukr z těchto sub/tropických oblastí dovážet, jsou tak typické nejen  místně oblíbené sladkosti  nejrůznějších druhů, ale také zvyky či slovní vyjádření s nimi spojená:
 
New York. Cupcakes. Malé dortíčky, ne nepodobné muffinům, ale na rozdíl od nich mají vždy polevu nebo jsou zdobené krémem. Hotové šílenství kolem cupcakes se strhlo zhruba před deseti lety, když se objevily v seriálu Sex ve městě. Oblíbené jsou dodnes, i když se čas od času objeví spekulace, která sladkost bude ve Spojených státech “novými cupcakes”.

Praha. Cupcakes po česku nazdobené legendárními šumavskými jahůdkami. Stylový dezert, po kterém se olíznou nejen čivavy, ale i jejich modelky.

New York. Caramel shortbread. Máslové sušenky jsou sice  původem ze Skotska, ale jejich verzi obohacené o karamel a čokoládu se říká „milionářský shortbread” a podává se v luxusních newyorských kavárnách.

Paříž. Tartelletes. Košíčky z křehkého těsta s krémem a ovocem a sladce romantický sen Jima Morrisona o Paříži, který skončil na Rue Beautreillis.

Harlem. Lime Meringue Pie. Limetkový koláč se sněhem z bílků. „Oslazení života” pro ty, kdo nedávají přednost zcela jinému sněhu, který sem tam sype z nebe na harlemské ulice.

Lisabon. Pasteis de nata. Typická portugalská sladkost propojující v sobě chuť žloutkového krému, smetany a skořice. Jediné nakousnutí promění dezert v srpek „měsíce sladkého jako med”, neboť právě to znamenají pro Portugalce  líbánky (lua de mel).

Pokračování příště...
 

Michal Josephy, www.josephy.cz
Anna Bednaříková, www.dulique.blogspot.com

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.