Share |

Dokumentární jaro odstartuje alternativní KineDok

foto: pořadatel akce

V pondělí 2. března začne čtvrtý ročník největší dokumentární akce svého druhu ve střední a východní Evropě - East Doc Platform (EDP). Organizátorem akce pořádané při festivalu Jeden svět je Institut dokumentárního filmu (IDF), podporující už patnáctým rokem dokumentární snímky ze střední a východní Evropy ve všech fázích vývoje.

 

Projekt KineDok aneb zaostřeno na diváky
V rámci East Doc Platform bude představen nový a unikátní projekt mezinárodního rozsahu s názvem KineDok. „Projekt se snaží oslovit příznivce autorských dokumentů, kteří jsou přesvědčeni, že si tyto filmy zaslouží velké plátno a debaty s jejich tvůrci či zajímavými hosty. KineDok přivítají také ti, kteří věří, že společně sdílený zážitek ze sledování filmu s přáteli na jejich oblíbeném místě vynahradí pohodlí domova a namísto unifikovaných multiplexových kinosálů ocení svébytného ducha nejrůznějších alternativních prostor. Nemluvě o možnosti propojení s komunitou podobně smýšlejících lidí v pěti zemích a aktivního zapojení do této alternativní distribuční sítě,“ říká Jana Ripplová, hlavní koordinátorka projektu KineDok.

 

Pilotní ročník projektu KineDok bude slavnostně zahájen 6. března od 20.30 v prostorách La Fabrika - Slévárna projekcí dokumentu Andrey Culkové Sugar Blues, který byl poprvé uveden na prestižním festivalu CPH:DOX v Kodani. Napínavý osobní deník režisérky a zároveň angažované matky, která se po zjištění těhotenského diabetu rozhodne postavit proti „cukrovému diktátu“, se snaží zjistit, co stojí za naší závislosti na cukru a za mašinérií, která nás nutí jíst sladké. Po projekci bude následovat párty s DJ Rumdomem. Součástí večera bude také udělení Postprodukční ceny České televize, která je generálním mediálním partnerem Institutu dokumentárního filmu a zároveň mediálním partnerem projektu KineDok.

 

Sugar Bluesje jedním z dvanácti snímků, který se bude během roku promítat v nejrůznějších alternativních prostorách v celkem pěti zemích. Kromě České republiky, kde sídlí hlavní koordinátor projektu KineDok, jímž je Institut dokumentárního filmu, půjde o Slovensko, Maďarsko, Rumunsko a Chorvatsko. Hybnou silou projektu budou místní distributoři a komunity mladých lidí se zájmem o autorský dokument.

 

Kromě zmíněného snímku Sugar Bluesje v nabídce KineDoku např. český dokument režisérky Veroniky Liškové Danielův svět odvážně přibližující život lidí s pedofilní sexuální orientací či osmiletá detektivní výprava slovenského režiséra Roberta Kirchhoffa o právu na spravedlnost Kauza Cervanová, která řádně zahýbala slovenskou společností. Zastoupen bude i vizuálně vybroušený dokument Comeback, v němž se režisér Miro Remo zaměřil na základě pohnutých životních příběhů dvou slovenských trestanců na problematiku recidivy. Ve výběru nechybí ani oceňované polské, rumunské či chorvatské dokumenty.

 

Doc Tank představí dokumenty o Ukrajině a ztrátě blízkých
Po úspěšném prvním ročníku se i letos představí v rámci East Doc Platformtransmediální projekty s aktivistickým přístupem a potenciálem pro sociální kampaně Doc Tank. Společným jmenovatelem sedmi vybraných projektů je širší společenská kampaň realizovaná napříč několika platformami či žánry. Režisérka Andrea Culková tak v souvislosti s již zmiňovaným dokumentem Sugar Blues představí interaktivní web a aplikaci, která by měla lidem, co se rozhodnout změnit své stravovací návyky, pomoci se v problematice zorientovat. Polský režisér Jedrzej Michalak představí dokument Weneed to talk, jehož hlavními postavami jsou lidé, kteří jsou ochotni sdílet svou zkušenost ze ztráty někoho blízkého a na online platformě se podělit o své pocity. Projekt MirrorsoftheSelfrumunské režisérky Ioany Mischie, jehož část již vznikla pro britský Channel 4, sleduje příběhy lidí, kteří se rozhodli zakrýt svá stará tetování novými. Čeho litují a proč utíkají před svou minulostí? Jaké příběhy může naše kůže nést?

 

Během veřejné prezentace vybraných projektů Doc Tanku v kavárně Neustadt bude ve čtvrtek 5. března představen také dokument Staringatthe Sunpřibližující osudy několika účastníků válečného konfliktuna Ukrajině a navazující webová platforma Chronicles of Change.

 

Odkrývání rodinných tabu či reflexe současných světových konfliktů
Novinkou letošní East Doc Platform je Cena EDP udělovaná Institutem dokumentárního filmu a spojená s finanční podporou ve výši 7 500 EUR pro nejlepší projekt ve fázi vývoje, vybraný ze všech dokumentárních projektů ze střední a východní Evropy, které se akce zúčastní. Tyto projekty se zároveň budou ucházet o Koprodukční cenu HBO Europe, kterou udělí vedoucí výroby dokumentárních filmů HBO Europe Hanka Kastelicová. Mezi kandidáty na tyto cenybude i deset projektů vybraných do sekce East EuropeanForum. V té najdeme například nový projekt bulharských dokumentaristek Vesely Kazakové a Miny Milevy s názvem The Beastis Still Alive, které kvůli svému předešlému filmu stálečelí pokusům o uvalení cenzury a jsou dodnes vystaveny tvrdé kritice a v některých případech i šikaně ze strany bulharských filmových institucí i svých kolegů. Rozhovor s nimi o tomto alarmujícím případu porušování svobody slova najdete zde. Do intimních rodinných sond se pustili např. polský režisér Jakub Piatek v chystaném filmu s výmluvným názvem A Film for my Momči renomovaný a v Rusku žijící dokumentarista Vitaly Mansky, který se ve filmu Close Relations - The Ukraine Crisis, My Family and Ivrací do své rodné Ukrajiny, aby zjistil, co zapříčinilo současný konflikt.

 

IDFstále intenzivněji podporuje i české snímky
Opři žebřík o nebe, K oblakům vzhlížíme, Je nám spolu dobře, Plán, Jáma, Lovu zdar či Danielův svět.To je jen část z celkem 26 filmů promítaných na letošním Jednom světě, kterým v různých fázích vývoje pomohl Institut dokumentárního filmu. Patří mezi ně i snímek Stále spolu, který jeho tvůrci v září prezentovali na Večeru českých dokumentů v kině Světozora který byl už v roce 2012 vybrán mezi projekty East European Fora. Koncem loňského roku se snímek postaral ovelký úspěch českého dokumentu, když byl vybrán do soutěže First Appearance největšího festivalu dokumentárních filmů IDFA v Amsterdamu. Pro mě osobně to byla taková vzpruha. Patřím k těm, co pochybují a i když jsem si myslela a doufala, že film bude dobrý, jistotu nikdy nemáte. Účastnit se akcí Institutu dokumentárního filmu byla pro mě navíc velká čest,“ říká režisérka filmu Eva Tomanová.

 

STEP INTO IT aneb autorské dokumenty si podporu zaslouží!
V pražském Institutu Cervantes a Divadle Komedie bude na East Doc Platform přítomno na 400 hostů z řad zahraničních i českých režisérů, producentů, distributorů, zástupců televizních stanic, fondů, institucí, festivalů, médií i veřejnosti. Vzácným hostem bude bezesporu umělecký ředitel a zakladatel americké společnosti Kartemquin Films Gordon Quinn, zabývající se mimo jiné problematikou morálky při natáčení dokumentárních filmů či talentovaná gruzínská dokumentaristka Salome Jashi, která zde představí svůj chystaný snímek The Stationpřibližující televizní stanici v gruzínském městě Senaki, kde pracuje jen pět lidí. Mezi hosty bude i americký scénárista a producent Adam Siegel, který momentálně připravuje s režisérem Johnem Woo internetový projekt The Red Book či producent a výkonný ředitel Be Active Nuno Bernardo. Poznávacím vizuálním znakem letošní EDP jsou boty a sloganem heslo STEP INTO IT, které má účastníky akce motivovat k větší podpoře dokumentární tvorby. Autorské dokumenty je možné podpořit v oblasti distribuce, nejrůznějšími formami koprodukce či jejich uvedením na prestižních světových festivalech. Za 14 let se v rámci aktivit IDF podařilo podpořit dokončení přes 180 dokumentárních filmů a dalším téměř 1000 snímkům byla zajištěna distribuční podpora.

 

VYBRANÉ BODY OTEVŘENÉHO PROGRAMU EAST DOC PLATFORM
(Institut Cervantes, Na Rybníčku 6, Praha 2)

 

ÚTERÝ, 3. BŘEZNA
10:00 – 11:30|Případová studie: 3 příběhy současné dokumentární koprodukce|
Německý producent Helge Albers představí během své případové studie tři ze svých současných mezinárodně úspěšných dokumentárních filmů: As Time Goes By in Shanghai, Above and Belowa Imagine Waking Up Tomorrow And All Music Has Disappeared. Jeho přednáška nabídne zajímavý vhled do aktuálních producentských trendů a možností v oblasti evropské dokumentární koprodukce.

 

18:00 – 20:30|Speciální projekce & Master Class: Robert Kirchhoff|
Projekce oceňovaného dokumentu Kauza Cervanová následovaná master classem známého slovenského režiséra Roberta Kirchhoffa, který představí svoji tvorbu zaměřenou na aktuální společenské jevy a témata vyrovnávání se s „traumatickým“ dědictvím historických událostí ve střední Evropě ve 20. století.

 

STŘEDA, 4. BŘEZNA
10:00 – 11:00|Případová studie: Zvuky mučení|
Švýcarská distributorka a producentka Gitte Hansen představí příběh řadou cen ověnčeného snímku Zvuky mučení, který podává znepokojující svědectví o osudech eritrejských uprchlíků.

 

11:00 – 12:00|Přednáška: Transmediální vyprávění v novodobém zábavním průmyslu|
Sara Bozanićz Institute for Transmedia Design se ve své přednášce bude zabývat novými formami vyprávění, které jsou založeny na harmonii příběhu, lidské interakce a technologie.

 

17:30 – 19:00|Speciální projekce: Stevie (režie: Steve James, 144 min., USA 2002)|
Ve svém dokumentu se americký režisér Steve James po letech vrací do venkovských oblastí Jižní Illinois, aby se znovu potkal se Stevie Fieldingem, kterého znal jako dítě a který je nyní již jako dospělý muž obviněn z vážného zločinu. Snímek byl oceněn na festivalu IDFA a je považovaný za jeden z nejlepších dokumentů uplynulé dekády.

 

ČTVRTEK, 5. BŘEZNA
10:00 – 11:30|Přednáška: Etika v dokumentární tvorbě|
Umělecký ředitel a zakladatel americké společnosti Kartemquin Films Gordon Quinn se bude zabývat problematikou morálky při natáčení dokumentárních filmů. Před jaké etické otázky je režisér postaven, když natáčí skutečný příběh?

 

13:00 – 14:00| Přednáška: Submarineprogram - Budoucnost vyprávění je tu! |
Holandské produkční studio Submarine vyvíjí žánry napříč hranými, dokumentárními a animovanými filmy, ale i transmediálními projekty. Spolupracuje nejen s etablovanými režiséry jako Tommy Pallotta či Peter Greenaway, ale i s progresivními nováčky.

 

PÁTEK, 6. BŘEZNA - La Fabrika - Slévárna (Přístavní 22, Praha 7)

 

20:30 – 02:00 |Slavnostní zahájení projektu KineDok|
Představení nového mezinárodního projektu KineDok zaměřeného na projekce autorských dokumentů v alternativních prostorách. Součástí večera bude projekce filmu Sugar Blues a párty s DJ Rumdomem.

 

SOBOTA, 7. BŘEZNA - Divadlo Komedie (Jungmannova 1, Praha 1)

 

9:30 – 13:30|Veřejná prezentace East EuropeanForum|
Představení vybraných 21 celovečerních dokumentů ve stádiích vývoje a produkce ze střední a východní Evropy, které se pohybují od intimních zpovědí poodkrývajícími různá rodinná tabu až k dokumentárním reflexím současných světových konfliktů včetně situace na Ukrajině.

 

Více o programu East Doc Platform na www.DOKweb.net


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.