Share |

Dobrovolníkem na rok: Jak se stát lepším člověkem za 12 měsíců

 
Jaké to je, stát se na rok dobrovolníkem v zahraničí? Slovo "dobrovolník" možná může někomu evokovat podřadnou práci, kterou nechce dělat nikdo jiný – něco jako chmelovou brigádu, za kterou vám navíc nikdo nezaplatí; pravda je ale pochopitelně úplně jinde. Dobrovolnictvím sice nezbohatnete po finanční stránce, ale můžete docílit hodnot, které jsou daleko cennější než peníze. Přečtěte si o projektu To volunteer - To learn and live, jehož primárním cílem je právě osobnostní rozvoj dobrovolníků a zjistěte, co všechno si z projektu odnáší samotní účastníci.
To volunteer - To learn and live je projektem, který organizuje Slezská diakonie v rámci programu INVY (Rok mezinárodním dobrovolníkem) a Evropské dobrovolné služby. Projekt je tedy financován z programu Erasmus+ a kofinancuje ho sama Slezské diakonie. To volunteer - To learn and live dává příležitost mladým lidem z Evropy dobrovolničit v různých střediscích v oblasti sociálních služeb (třeba v nízkoprahových zařízeních nebo školách pro děti se speciálními potřebami). Do Slezska tak v létě minulého roku přijelo na 30 dobrovolníků z Německa, Francie, Itálie, Španělska, Maďarska nebo Ukrajiny, kteří pomáhají přinášet světlo do života lidem, kteří ho potřebují.
Oboustranná pomoc
Co ale odlišuje tento projekt od jiných dobrovolnických programů? Kromě pomáhání potřebným se významně zaměřuje také na pomoc samotnému dobrovolníkovi. Hlavním cílem je dát mladým lidem šanci pro uvědomělé učení – učení, které se odrazí v osobním, profesním i spirituálním rozvoji člověka. Zásadní je, že tuto příležitost dostávají všichni mladí bez rozdílu, nevyjímaje lidi, kteří sami potřebují osobní podporu nebo stojí na okraji společnosti.
Kromě práce ve vybraných centrech se dobrovolníci můžou zúčastnit seminářů, workshopů a dalších programů, které jim pomáhají v učení a osobnostním rozvoji. Ty pořádají buď hostitelské organizace, koordinující organizace nebo Národní agentura programu Erasmus+. Anna (20, Itálie), dobrovolnice v centru Salome v Bohumíně, vidí v seminářích velký přínos: "Na těchhle setkáních máme příležitost dozvědět se něco o time-managementu, efektivní komunikaci, vytváření projektů a spoustu dalších věcí. Všechno je podáváno neformální formou a je hodně interaktivní. Díky těmhle seminářům mám větší motivaci čelit dennodenním výzvám – v práci i ve volném čase. Navíc se učíme používat různé nástroje, které nám pomáhají být lepším člověkem a tím i zlepšit svůj život.
Zákon akce a reakce
Díky tomu, že se projekt snaží zlepšovat kvalitu života dobrovolníků, v důsledku se tím zvyšuje také kvalita poskytovaných sociálních služeb. To se projevuje zejména na přístupu k lidem – mění se chápání lidské důstojnosti a uvědomování si lidských hodnot. I stálí zaměstnanci hostitelských institucí si dennodenním kontaktem s dobrovolníky rozšiřují své obzory a dostává se jim nových perspektiv a úhlů pohledu na věc.
Projekt si kromě toho klade za cíl zvyšovat povědomí o jiných kulturách a zemích, podporuje vzájemné porozumění a toleranci. Vedle regulérní náplně práce mají dobrovolníci prostor pro organizaci vlastních projektů.
"Mám vážně dobré pracovní zázemí. Pracuju v nízkoprahovém klubu pro děti od 6 do 20 let. Moje povinnosti a odpovědnosti jsou dost různé: hraju si s dětmi, připravuju pro ně různé aktivity a kromě toho pořádám prezentace o mojí zemi a vyučuju jazyky – učím ruskou konverzaci a pomáhám dětem s angličtinou. Protože hraju na kytaru, učíme se různé české písničky, které pak společně zpíváme. Komunikuju s klienty, povídám si o jejich problémech. Já sám se každý den učím – tím že učíte ostatní, i vy sami získáváte víc a víc vědomostí. A tak je to ve všem," hodnotí svou pracovní náplň Eugene (22, Ukrajina), který dělá dobrovolníka v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež v Albrechticích.
Proč se stát dobrovolníkem?
Důvodem pro to vydat se do zahraničí jako dobrovolník obvykle stojí touha poznat něco jiného, zkusit si žít v cizí zemi nebo rozhodnutí změnit od základů svůj život. "Chtěla jsem se stát dobrovolníkem jednak proto, že chci pomáhat lidem, a pak taky proto, že jsem chtěla vyzkoušet po škole něco praktického. Ráda poznávám nové kultury a roční pobyt v zahraničí byl vždycky můj sen, takže mi to připadalo jako skvělá příležitost zkombinovat obojí," objasňuje svůj důvod Johanna (19, Německo).
Podle Anny (20, Itálie), může rok v zahraničí také pomoct s rozhodnutím, co si dál počít se životem: "Než jsem přijela sem, studovala jsem v posledním ročníku na střední škole. Odjet na rok pryč bylo nakonec velmi důležitým a užitečným rozhodnutím. V říjnu nastoupím na vysokou školu, ale možnost přerušit studium na rok a dělat něco víc praktického mi vážně otevřelo oči. Spoustu lidí mi před odjezdem říkalo, že bych to ještě měla zvážit, protože přerušením studia pravděpodobně ztratím chuť studovat dál, ale je to přesně naopak – teď vidím školu jako zdroj k rozšíření poznatků a osobních zájmů a ne už jen jako soustavnou řadu zkoušek z předmětů, které musím studovat. Zároveň mi práce v sociálním prostředí pomohla ujasnit si, čím bych se chtěla zabývat v budoucnosti.
Do Tanzanie nebo Argentiny
Slezská diakonie také dává příležitost českým a slovenským dobrovolníkům vydat se v rámci programu INVYT na dlouhodobou dobrovolnou službu do Tanzanie a v rámci programu INVYA české dobrovolnici na službu do Argentiny. Pro více informací se podívejte na stránky projektů INVYA a INVYT, kde se dočtete například o dalších zkušenostech dobrovolníků, kteří se programu zúčastnili.
Evropská dobrovolná služba
Evropská dobrovolná služba (EDS), jako součást programu Erasmus+, umožňuje mladým lidem (ve věku 17-30 let) dobrovolně pomáhat po celé Evropě i mimo ni a podporuje organizace v poskytování dobrovolnických příležitostí. 
Redakce
 

jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.