Share |

Do Prahy míří přední japonský architekt Kengo Kuma; autor budoucího olympijského stadionu v Tokiu

foto: pořadatel akce

Ve středu 5. října navštíví metropoli jeden z nejpozoruhodnějších architektů současnosti Kengo Kuma. Muž, podle jehož návrhu bude v Tokiu vybudován olympijský stadion pro letní olympiádu v roce 2020, osobně zahájí svoji profilovou výstavu v Galerii Jaroslava Fragnera a přednese veřejnosti přístupnou přednášku v Betlémské kapli. Kuma rovněž připravuje pro Prahu pavilon a v těchto dnech také probíhá v Galerii Jaroslava Fragnera studentský workshop s Kumovými kolegy, architekty Mamiyou Tanakou a Elise Fauquembergue, jehož výstup – site specific pavilon – uvidí návštěvníci na slavnostním zahájení výstavy tuto středu.
 
Výstava Kengo Kuma / Woven bude v pražské Galerii Jaroslava Fragnera přístupná od 6. října do 20. listopadu a představí 15 Kumových nedávných projektů na panelech i modelech (např. slavné FRAC muzeum v Marseille, vzdělávací a sportovní areál Entrepot Macdonald v Paříži, Centrum múzických umění v Granadě nebo nový výstavní park v Chartres). „V jeho citlivých stavbách a realizacích se snoubí dávná japonská tradice s modernou, elementární přírodní materiály doplňuje využitím moderních technologií. Jsme rádi, že můžeme díky spolupráci s FA ČVUT a Japonským velvyslanectvím představit jako první ve střední Evropě dílo tohoto výjimečného tvůrce,” říká ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta. Expozice ukáže to, čeho si svět na Kengo Kumovi nejvíce cení: citlivou práci s tradičními japonskými stavebními materiály i moderními technologiemi, přívětivost a vstřícnost k uživatelům, inspiraci těžící z charakteru a specifik místa, v němž se projekt bude realizovat a potlačení tendencí k násilné dominanci stavby nad přirozeným řádem jejího okolí.
 
Přednáška KENGA KUMY v Betlémské kapli / Díky velkému zájmu byl předprodej vstupenek ukončen během jednoho týdne a poslední lístky budou v prodeji hodinu před přednáškou, kdy propadnou nevyzvednuté rezervace. Více informací zde: http://www.gjf.cz/pripravujeme/kengo-kuma-woven/
 
Kengo Kuma je architekt světového renomé, který má ateliér Kengo Kuma & Associates v Tokiu a od roku 2008 i v Paříži. Mezi jeho nejznámější díla patří Muzeum dřevěného mostu Yusuhara, Water/Glass  (AIA Benedictus Award), Stage in Forest, Asakusa, Výzkumné centrum v Muzeu Prostho GC, Sunny Hills Japan, lázně Ginzan 'Shirogane-yu', restaurace Sake No Hana, Green Cast nebo Toyoma Center for Performance Arts (Architectural Institute of Japan Annual Award). Mezi současné práce patří Kabukiza, Besancon Arts and Culture Center a FRAC v Marseille. Ve své práci prosazuje přístup architektury vztahů, založený respektu k okolí a harmonii s jeho přirozeným stavem, namísto snahy po jeho opanování dominantní stavbou. V roce 2015 byl vybrán jako architekt Olympijského stadiónu pro OH 2020 v Tokiu. Kuma je rovněž autorem několika publikací (například Anti-Object, či z nedávné doby Natural Architecture a Small Architecture), které si získaly široký čtenářský ohlas po celém světě.
 
Pořadatelé:
Galerie Jaroslava Fragnera, Kengo Kuma & Associates, Galerie Architektury
Ve spolupráci:
FA ČVUT v Praze
Pod záštitou Velvyslanectví Japonska v České republice
Za podpory:
Ministerstvo kultury ČR, Státní fond kultury ČR, Hlavní město Praha, Městská část Praha 1, Městská část Praha 3, Nadace české architektury, Národní galerie v Praze, Halla, AED, Archicad, Schueco, Subterra, Karlín Group, Bamboo Design, JTB


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.