Share |

Do Paralelní polis zavítala kontrola, postoj k EET kavárna měnit nebude

foto Paralelní polis

"Ve včerejších ranních hodinách, konkrétně okolo desáté hodiny, navštívili kavárnu Bitcoin Coffee v prostoru Paralelní Polis v pražských Holešovicích dva kontroloři EET," uvedla dnes Paralelní polis.
 
Kavárna Bitcoin Coffee v přízemí Paralelní polis je známá jednak tím, že se v ní platí bitcoiny, jednak odporem k EET.
Mluvčí Paralelní polis Martin Šíp uvedl: "Nejprve poprosili personál o pomoc se směnou bitcoinů za 200 českých korun v bitcoinovém automatu, pak si objednali dvě cappuccina a pomocí bitcoinové peněženky, kterou měli údajně zapůjčenou od známých, je zaplatili a účtenku nepožadovali. Kasa samozřejmě žádnou účtenku ani nevydala, pročež se úředníci legitimizovali jako zástupci finanční správy. Potvrdili, že provedli kontrolní nákup a v návaznosti na absenci účtenky požadovali sepsání protokolu. Sezení, kterého se účastnil Martin Šíp, místopředseda zapsaného spolku Bitcoin Coffee, který kavárnu v rámci Paralelní Polis provozuje, a advokát Pavel Urbaczka, trvalo zhruba dvě a půl hodiny.
 
Součástí výsledného protokolu je i vyjádření zástupců Bitcoin Coffee. Jeho obdobnou verzi vám zasílám v příloze. Členové spolu v něm zdůvodňují své rozhodnutí a postoj. Jeho hlavním poselstvím je názor, že EET je nemorální a jakákoli součinnost kavárny s tímto systémem je v rozporu s principy Bitcoin Coffee z. s. To se v tomto ohledu inspirovalo u Paralelní Polis z. s. Pokuta zatím kavárně udělena nebyla, podle zástupců finanční správy bude nyní věc předána oddělení, které má na starost správní trestání v oblasti evidence tržeb. Kavárna Bitcoin Coffee nadále trvá na tom, že EET nikdy nezavede.
 
Na 7. února pak zástupci Bitcoin Coffee i Paralelní Polis chystají v Holešovicích panelovou diskuzi z odborníky, kteří zodpoví dotazy na otázky: Proč je EET pro české podnikatele i obyvatele nezdravá, jaké kroky lze podniknout v případě, že ji podnikatelé nechtějí zavést a jaké právní aspekty mohou v souvislosti se svou činností řešit."
 
Dále uvádíme
Vyjádření Bitcoin Coffee k EET
 
Bitcoin Coffee je experiment. Svobodný prostor, na jehož prahu končí ekonomická diktatura zákonných platidel. Kdokoli se zde může seznámit s fenoménem decentralizovaných virtuálním měn v čele s Bitcoinem. Vítáme u nás všechny, kdo mají otevřenou mysl a nebojí se kriticky zkoumat roli státu pro vývoj svobodné společnosti v 21. století. Což však nejde říct o dvou úřednících Finančního úřadu, kteří se zde pokusili udělat kontrolní nákup, kvůli nedávno zavedené centrální elektronické evidenci tržeb. 
 
Stejně jako Paralelní Polis považujeme tento systém za bezprecedentní nástroj centralizované kontroly občanů a rakovinu pro svobodnou a aktivní společnost. Mnohé zrůdné rozměry EET se ukazují zcela jasně. Aktivní zasévání nedůvěry mezi sousedy i spoluobčany, účelové argumenty státní správy i paušální označení desetiny aktivních obyvatel za zloděje.  Především jde ale o drastický zásah do soukromí všech občanů.
 
Z těchto důvodů Bitcoin Coffee nepřijme, a ani nemůže přijmout, EET. Je to v rozporu se zakládajícími dokumenty organizace Paralelní Polis, potažmo Bitcoin Coffee, a proto nám naše členské povinnosti nedovolí jednat jinak, než EET neakceptovat.
 
Bitcoin Coffee neakceptuje a nikdy nepřistoupí na pravidla EET.
 
 

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.