Share |

Do konce února probíhá v Ingredients výstava nejnovějších obrazů Iry Svobodové - Papercut.

Prolínání prostorových dimenzí. Tušení skrytého, jen částečně poodhaleného. Vrstvení listů papíru jako našich emocí, myšlenek, poznání, zážitků. O tom všem a ještě o mnohem více je nejnovější cyklus obrazů Iry Svobodové, který nazvala Papercut.

Nejedná se o pouhou inspiraci ledabyle nesrovnanými listy papíru někde na stole, nýbrž o důmyslné a citlivě vystavěné kompozice, které si autorka nejprve vytváří pomocí malých papírových modelů a teprve poté je pomocí své trojrozměrné malby přenáší na plochu plátna. Pryč je doba, kdy malovala velké architektonické modely. Od inspirace betonovými stavbami se přesunula ke křehkým maketám z pomíjivého materiálu. Zároveň se při malování v poslední době intenzivně zaposlouchala do skladeb Antonína Dvořáka, jež ji díky své lyričnosti, hloubce, jedinečné harmonii a střídání rytmů dokázaly doslova pojmout. A tak není divu, že v jejích nových malbách nacházíme příjemnou jemnost až něžnost a vyrovnanost bez ztráty jistého dramatického napětí, které podtrhuje i volbou barevných tónů. Působí jako pohlazení hedvábným papírem. Tyto minimalistické origami z jakoby na sebe poskládaných a ohnutých papírů ale také mohou vyzývat k mnohým otázkám: Je nejdůležitější vrchní vrstva, tedy horní list? A který z nich to vlastně je? Co se skrývá na těch spodních? Kolik těch vrstev je? Jedná se snad o dopisní papíry, čekající na napsání textu? Nebo jen rozeskladané vlaštovky? Jsou to vůbec papíry? A je to důležité? 
Možná je někdy lepší zůstat právě v oné nejistotě, v tápání mezi tím, co se jeví jako skutečnost, a co se nám jen zdá, tím, čeho se můžeme fyzicky dotknout, a co jakékoli snaze to uchopit uniká. Je na čase nechat se obrazem pohltit, vstoupit do jeho světa, který se zdá mít na první pohled jasné hranice, ale ve výsledném dojmu může vyznívat jako nekonečný a neuchopitelný. 
Tereza Bruthansová
 
 
Ira Svobodová (1986) je absolventkou ateliéru malby na pražské Akademii výtvarných umění. U nás ji zastupuje pražská galerie praguekabinet, v USA pak CES Gallery v Los Angeles, která ji právě chystá již druhou samostatnou výstavu.
 
http://www.irasvobodova.com
http://ingredients-store.cz

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.