Share |

Do českých kin se řítí Omar Sy jako nezapomenutelný klaun Chocolat

foto: www.acfk.cz

Dens, ve čtvrtek 20. října vstoupí do českých kin francouzský životopisný film Monsieur Chocolat. Biografie prvního francouzského klauna černé pleti je fascinujícím historickým příběhem a zároveň mementem našeho přístupu k odlišnostem. Snímek uvádí Asociace českých filmových klubů.
 
Monsieur Chocolat je tradičně vystavěným biografickým filmem mapujícím vzestup a pád vybrané historické osobnosti, který diváka vezme na pestrou cestu do světa cirkusu a dávno ztracené Paříže přelomu 19. a 20. století.
 
Rafael Padilla se narodil jako kubánský otrok žijící v nuzném slumu na předměstí Havany. Když byl ještě kluk, koupil jej za 18 uncí zlata španělský obchodník a přivezl si jej s sebou do Evropy. Padilla následně utekl, dostal se náhodou k cirkusu a jeho cesta nakonec vedla až do slavného pařížského Nového cirkusu, kde se, již pod uměleckým jménem Chocolat, spojil s britským klaunem Georgem Foottitem. Burleskní duo dobylo Paříž a z obou protagonistů se staly dobové celebrity. Oba klauni byli miláčky Paříže, ale během jednotlivých vystoupení jejich role rozhodně nebyly rovnocenné, naopak dokonale odpovídaly dobovým stereotypům Francie jako (stále ještě) koloniální velmoci a společenského přijímání černochů jako podřadné rasy. Foottit tak vystupoval jako dominantní bílý klaun, kterému byly vyhrazeny pointy gagů, zatímco Chocolat submisivně naplňoval všechny předsudky o černošské rase – vystupoval jako dětinský hlupák, mlácený a poučovaný svým pánem…
 
Patronem snímku je Chantal Poullain, známá herečka, která svou osobností a prostřednictvím své tvorby spojuje zemi, ve které se Monsieur Chocolat odehrává, s jeho ústředním tématem (sama se věnovala pantomimě). „Je to film, který je minulost, ale zároveň spojení s přítomností a našimi aktuálními problémy. Je o klaunovi, který je smutný a zároveň veselý, takže se smějeme, ale zároveň vyvolává naše slzy. Film mluví o našich kořenech, o strachu z neznámého, o smíchu propojeném se strachem.“ sděluje své dojmy Poullain.

Čím byly pro Marion Cotillard Edith Piaf a pro Jeana Dujardina Umělec, tím je pro Omara Sye Monsieur Chocolat – vysněný projekt a dosavadní vrchol herecké kariéry. Excentrický herec, českým divákům dobře známý především ze snímků Nedotknutelní a Samba, zde vytvořil svoji zatím nejnáročnější roli. Svoje napojení na klauna Chocolata v rámci francouzské kultury okomentoval Sy následovně: „Byl bych rád, kdyby publikum Chocolata objevilo. Jedna z velkých ambicí umělců je nebýt zapomenut – a přesně to se ale Rafaelovi, snad dočasně, stalo. Když jsem za Nedotknutelné získal francouzské ocenění César pro nejlepšího herce, často jsem slýchával, že jsem prvním černošským umělcem ve Francii, který dosáhl takové proslulosti. Chtěl bych, aby lidé věděli, že přede mnou tu byli i jiní, například Chocolat.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.