Share |

Dnes začínají Letní slavnosti staré hudby

foto: pořadatel

Zahájení Letních slavností staré hudby bude ve znamení španělského temperamentu.

Výbušnost, silné emoce i dramatický náboj vyvěrající z historické události nabídne úvodní večer 13. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Letní slavnosti staré hudby. Již tento čtvrtek 19. července se – příznačně ve Španělském sále Pražského hradu – publikum přenese do atmosféry vášnivého Španělska 16. a 17. století. Stane se tak v režii proslulého souboru Forma Antiqva, který sehraje dramatizaci slavné španělsko-francouzské bitvy u Pavie (1525). „Jeviště však bude kolbištěm hudebním, kde se muzikanti s bravurou ohánějí smyčci, kytarami, bubny či píšťalami,“ vysvětluje ředitelka festivalu Markéta Semerádová. V programu nazvaném Batalla představí skvělí muzikanti výbušnou hudbu Španělů Antonia Cabezóna, Sebastiána Aguilery de Heredia, Pabla Bruna a italské raně barokní skladby Adriana Banchieriho, Marca Uccelliniho a Andrei Falconieriho. Španělská Forma Antiqva v čele s uměleckým vedoucím Aarónem Zapicem patří mezi nejvýznamnější evropské soubory se zaměřením na hudbu období baroka. Prestiž souboru dokládá exkluzivní spolupráce s německým labelem Winter & Winter.

Letní měsíce jsou tradičním obdobím putování za neobyčejnými zážitky. Krásu hudby 16. až 18. století v autentickém podání mohou návštěvníci festivalu obdivovat až do 6. srpna celkem osmkrát. V rozmezí čtyř týdnů nabízejí pořadatelé originální výlety za hudbou našich předků v unikátních historických sálech na různých místech Prahy – na Pražském hradě, Novoměstské radnici, zámku Troja či v klášteře sv. Anežky České.

Rozmanitý program obsáhne vedle španělského baroka například lyriku středověkých trubadúrů v podání Hany Blažíkové a Barbory Sojkové. Ozvuky portugalského fada nabídne ansámbl Os Músicos do Tejo, slavné instrumentální koncerty německých mistrů představí Akademie für Alte Musik Berlin, uhrančiví bratři Zapicové rozproudí festivalové publikum barokní taneční hudbou z jižní Evropy a virtuózní skladby z doby Boccacciova Dekameronu zahraje Ensemble Unicorn. Jedním z vrcholů festivalu bude komediální představení Compagnie Scapinove líčící putování potulného rytíře dona Quijota a jeho věrného sluhy Sancha Panzy. A o velkolepý závěr se pak postará sopranistku světového formátu Olga Pasiecznik, jež přednese árie ze slavných anglických barokních oper. Více informací na www.letnislavnosti.cz.

Mottem letošního ročníku festivalu Letní slavnosti staré hudby, který mapuje hudební bohatství historických uměleckých slohů, je „Metamorphosis“. „V programové skladbě jsme se zaměřili na motiv proměny jako na všudypřítomný, jednotící rys dějin západní hudby. Odkazuje k jeho nesčetným hudebním, literárním i výtvarným zpracováním, ať už ve smyslu přímé inspirace ovidiovskou tématikou v textech vokálních skladeb, nebo ve smyslu formální proměny hudebních žánrů a stylů, jejich vzájemného kontrastu a prolínání,“ objasňuje Markéta Semerádová. Letošní dramaturgie představuje metamorfózy z mnoha různých úhlů: od metafory a divadelní přeměny v Purcellově Královně víl nebo Cervantesově Donu Quijotovi až ke stylistickým proměnám v hudbě velikánů německého a italského baroka či ve středověké hudbě.

Prodej vstupenek na všechny festivalové večery probíhá ve festivalové pokladně na adrese Maďarského kulturního střediska v Rytířské ulici č. 27, v síti Ticketstream a na vybrané koncerty též v síti Ticketpro. Vstupenky je možné rezervovat a rovněž zakoupit on-line na www.letnislavnosti.cz. Vstupenky na koncerty odehrávající se na Pražském hradě jsou k dispozici také v Informačním středisku na II. nádvoří Pražského hradu.

Již tradičně pořadatelé nabízejí množstevní slevy: při zakoupení vstupenek na 4 a více koncertů bude poskytnuta 20% sleva z ceny každé vstupenky. V letošním roce přicházejí pořadatelé také s programem Přátelé festivalu, jehož součástí je kromě slev ze vstupného řada dalších bonusů (podrobnosti na www.letnislavnosti.cz). Senioři a studenti mohou využít 10% slevu vstupného.


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.