Share |

Dnes vychází nová aplikace pro iPhone určená dětem

foto: autoři aplikace

Nudí se vaše děti v autě? Už nemusí - s novou aplikací Funny Road Trip pro iPhone.

Česká firma Sugar & Ketchup dnes uvádí na trh novou aplikaci pro iPhone, iPod touch a iPad, kterou vyvinula pro děti. Tato edukativní hra s názvem Funny Road Trip jim má zkrátit zejména dlouhé chvíle strávené v autě na cestách. Zábava nespočívá v rejdění po displeji a klikání, ale v kreativních aktivitách, jako je například vymýšlení příběhů, rýmování nebo zpěv.

„Výjimečnost aplikace je v tom, že místo k displeji telefonu obrací pozornost dětí k objektům venku za oknem, provokuje jejich zvědavost a představivost, ponouká je k různým aktivitám a hlavně – dělá jízdu autem zábavnou,“ charakterizoval přednosti hry jeden z jejích spolutvůrců Jan Trnka, který se inspiroval zkušeností z cestování se svými dcerami. „Telefon je jen prostředníkem komunikace s dětmi, ne nástrojem klasického pasivního počítačového hraní,“ dodal.

Gipsy a Mádl v základní verzi hry. Který děti víc rozesměje?

„Kolik má, amigo, noha židlí? – Kolik je v autě dohromady prstů? Spočítej i ty smradlavý na nohách. – Řekni krátký příběh o kaktusu, který smíchy rozkvetl. – Kdo má na sobě něco červenýho, zahraje, že snědl pálivou čili papričku! – U nás v Mexiku se cpeme tortillama. Víš, co to je? A znáš nějaký jiný jídlo, který my rádi?“ chrlí na děti zvesela Radoslav Banga alias Gipsy.cz v češtině, ale s intonací a přízvukem, jež jsou hodny pravého Mexičana, kterého nadaboval. Otázky a úkoly prokládá pikantním vyprávěním o Mexiku a vtipnými hláškami typu „Do pálivý papričky!“ nebo „Do žvejkačky za dvě kačky!“

Jiří Mádl má na rozdíl od něho roli černocha z Bronxu, a tak vyslovuje „r“ jako v angličtině, říká dětem „kámo“ nebo „bejby“ a svou řeč frázuje jako správný raper: „Vymysli ňákou básničku / krátkou jako tkaničku / kde bude slovo slina / a ať je to pořádná hlína. – Aby sis vydech’ / vymysli příběh / nemusí to bejt žádná sága / stačí krátká minitrága / téma: špek na útěku. – Kdo v autě nemá pásek / ať zarepuje ňákej slušnej zásek. – A teď ukaž, že jsi k světu / vymysli jednu delší smysluplnou větu / kde všechna slova začínaj na písmeno s / třeba: Sarančata sežrala smažený sýr se syrovou sekanou.“ Děti odměňuje pochvalnými hláškami, jako například: „Jste fakt dobrý jak hranolky s kečupem“ nebo „Jste fakt hustý jak ponožky moje tlustý“, a jeho kuriozity nejsou o nic méně kuriózní než ty o Mexiku.
 
Aplikace funguje ve třech jazykových verzích – v češtině, v angličtině a v němčině – a umožňuje plynulé přepínání mezi jazyky v průběhu hry. Stopaři jsou nadabováni rodilými mluvčími, své hlasy jim propůjčily některé známé osobnosti. Českou verzi namluvili: Jiří Mádl (MC Bronx), Gipsy.cz (Seňor Tortilla), Tereza Chytilová (Sushi Sakura) a Hynek Chmelař (Emil da Elektra). Na anglické verzi se podílel mimo jiné zpěvák skupiny The Prostitutes Adrian T. Bell (Seňor Tortilla) nebo Eric Nironic Cherryhill, rodák z Bronxu. Autory originální skladby pro aplikaci jsou Andreas Christodolou (KMBL) a Radek Tomášek mladší a o beatboxové zvuky se postaral Beat Solčy.

Hra se ovládá jednoduše – mezi jednotlivými kroky se hráči pohybují pouhým zatřesením telefonem nebo listováním typickým pro applovské přístroje a není třeba sledovat displej. Hrát může neomezený počet osob (celá posádka vozu) a nehraje se na body ani na čas. Hraní spočívá v plnění úkolů, které jsou automaticky přizpůsobeny podle toho, zda je den, nebo noc. Přepínání mezi jazyky umožňuje zdokonalovat se v cizí řeči.

Aplikace je připravena pro iPhone a iPod touch a v průběhu června bude k dispozici i pro iPad. Bude se prodávat přes App Store. Základní verze se dvěma stopaři (MC Bronxem a Seňorem Tortillou) bude stát 1,59 eura a dokoupení každého dalšího stopaře přijde na 0,79 eura.

Aplikace Funny Road Trip na AppStore je: http://itunes.apple.com/us/app/funny-road-trip/id524077365

 


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.