Share |

Dnes je ve Valdštejnské jízdárně přednáška k výstavě Jakuba Schikanedera

foto: Národní galerie

Je na obraze Vražda v domě skutečně vražda? Jakými událostmi a dobovými problémy se mohl Jakub Schikaneder inspirovat? Proč obraz vyvolal vášnivou debatu kritiků a veřejnosti? Má nějaké paralely v zahraničním umění? Těmito a jinými otázkami se budeme zabývat v rámci komentované prohlídky a přednášky s dataprojekcí. Jste srdečně zváni do detektivní kanceláře i do pracovny filozofa.

Tomáš Winter (nar. 1974) je historikem umění a vědeckým pracovníkem Ústavu dějin umění AV ČR, v. v. i. Studoval dějiny umění na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Specializuje se na český a evropský modernismus a problematiku mimoevropského umění, primitivismu, karikatury a vztahů „vysokého“ umění a populární kultury. Je redaktorem časopisu Umění/Art. Přednáší dějiny českého výtvarného umění na Západočeské univerzitě v Plzni.

Název: Vražda v domě – vlivy a kontexty
Přednášející: PhDr. Tomáš Winter, Ph.D.
Termín: 5. 9. 2012
Čas: středa, 16.30
Doba trvání: 60-90 min.
Místo setkání: u pokladny Valdštejnské jízdárny
Cena: 50 Kč + vstupné (vstupenka z výstavy zůstává v platnosti i na další přednášky, u nichž zaplatíte pouze lektorský poplatek)

Další komentované prohlídky a přednášky s odborníky/icemi
19. 9. Dílo a doba Jakuba Schikanedera ve světle nového badání (Tomáš Vlček)
26. 9. Dílo Jakuba Schikanedera očima obchodníka s obrazy (Michal Šimek)
3. 10. Dílo Jakuba Schikanedera v kontextu s dobovou krásnou literaturou (Monika Sybolová)
10. 10. Schikanederova chvála stínu (Helena Gaudeková)

Informace: Lektorské oddělení Sbírky umění 19. století, Národní galerie v Praze, e-mail: vzdelavani@ngprague.cz, tel.: 224 301 003, www.ngprague.cz.  


jádu
view counter
Webové aplikace by iQuest s.r.o.